Noć knjige u Koprivnici

16. travnja 2015.

U četvrtak 23.4.2014. u svijetu se obilježava Noć knjige pa tako i u Koprivnici koja je i ove godine ponudila bogat program za sve ljubitelje knjige, ali i stripa. Na inicijativu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica obilježavanju Noći knjige ove godine su se priključili Pučko otvoreno učilište i KKC Pixel.

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine. Od 2014. godine manifestacija se održava u Sloveniji i Crnoj Gori. Od te 2012. i Koprivnica sudjeluje godine u obilježavanju ovog dana. Ove godine svojim građanima u Koprivnici se nudi sljedeći program:

1. Matineja u znaku knjige i filma – u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u kinu „Velebit“ u 10.30 prikazati će se film „Kradljivica knjiga“ nastao prema istoimenoj knjizi, a film će gledati učenici sedmih razreda OŠ „Braća Radić“ i OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“.

2. Noć knjige u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica biti će obilježena u znaku crtane knjige tj. stripa. Za mlađe naraštaje održat će se radionica crtanja stripa koju će voditi živa legenda hrvatskog stripa Darko Macan, a program počinje u 18 sati u Čitaonici tiska na prvom katu. U 20 sati započinje predstavljanje nakladničke kuće Fibra koja je u vlasništvu Marka Šunjića. Nakladnička kuća bila je nominirana za Kiklopa u kategoriji Nakladnik godine za 2014.-u, a do danas je izdala preko 300 stripova, a 2014. preko 50 naslova. U Fibrinoj nakladi našli su se klasici poput Sandmana, Mausa, Watchmena, V kao Vendetta itd., a koji su svi dostupni za posudbu u knjižnici.

3. U KKC Pixelu organizira se izložba „Zagorka-biografija u stripu“ autorice Lee Kralj Jeger. Lea je filmska animatorica i strip crtačica, a predstavit će izložbu biografije Marije Jurić Zagorke u formi stripa. A nakon otvorenja izložbe i u sklopu programa Skeptici u pubu gdje će Irena Radej Miličić predstaviti knjigu „Kratka povijest napretka“, Richarda Wrighta koja se bavi razvitkom civilizacija i njihovom propasti uzrokovane vlastitim uspjehom, a temeljno pitanje koje se postavlja da li smo mi sljedeća civilizacija po redu.

Marko Šunjić i FIBRA:

One koji još nisu upoznati s radom ove izdavačke kuće vrijedi podsjetiti da je riječ o izdavaču koji je od svog osnutka 2006. do danas objavio 260 važnih izdanja koja su značajno promijenila percepciju strip-umjetnosti u nas. Poznati su po beskompromisnoj uredničkoj politici, koncentriranoj na kvalitetu naslova, ali i po tome što njeguju – i to ne samo za naše uvjete – iznimnu razinu produkcije. O čemu, recimo, govori i “sitnica” da im se često događa da autori jednom kad vide fontove u Fibrinim izdanjima zahtijevaju da ih upotrebljavaju i izdavači drugdje u svijetu.“

(Preuzeto s: http://www.jutarnji.hr/marko-sunjic-kako

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice