Noć knjige u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“

2. svibnja 2019.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i ove godine uključila se u nacionalnu manifestaciju Noć knjige koja je pokrenuta 2012. godine, kako bi se govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za održavanje manifestacije su i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica organizirane su aktivnosti za razne skupine korisnika.

Čitateljski klub „Između redaka“ koji okuplja odrasle ljubitelje knjige i čitanja Noć knjige 2019. godine obilježio je prisjećanjem na Alana Forda, legendarnog stripovskog junaka koji je ove godine proslavio 50 godina od početka objavljivanja u Italiji. Stariji su se članovi s veseljem prisjetili stripa koji je uvelike utjecao na popularnu kulturu osobito na našim prostorima, a zabavno je bilo prisjetiti se i legendarnih izjava likova, tj. citata koji se i danas često mogu čuti ili vidjeti otisnuti na odjeći, iako većina pripadnika mlađih generacija ne zna odakle potječu. 

U skladu s ovogodišnjom temom Noći knjige – omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa – u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica postavljena je izložba „101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio“. Izložba je inspirirana istoimenom knjigom autorskog trojca koji čine Allan Lazar, Dan Karlan i Jeremy Salter. Knjiga započinje listom za koju autori naglašavaju da je posve subjektivna te da se temelji na njihovoj procjeni opsega i snage utjecaja uvrštenih fikcionalnih junaka. Od Svetog Nikole do Buffy, ubojice vampira, od ujaka Sama do čiče Toma, od Sherlocka Holmesa do Jamesa Bonda, ovo je zanimljiv, poučan i beskrajno zabavan kompendij fikcionalnih likova koji su pokretali trendove i utjecali na zbivanja u svijetu, oblikujući popularnu kulturu, ponajprije u Sjedinjenim Američkim Državama iz kojih autori potječu. Knjiga nudi zanimljive priče o najomiljenijim i najomraženijim kulturnim ikonama – o onima koji su ulijevali strah ili izazivali obožavanje te ostavili neizbrisiv trag na našoj civilizaciji. Naša je izložba bila fokusirana na likove čiji je utjecaj primjetan i na našem području i koji su utjecali na našu popularnu kulturu. Izložene su knjige, filmovi i druga knjižnična građa povezana s likovima koji se u nekoliko riječi predstavljaju. Vjerujemo da su svi oni koji su barem nakratko zavirili u naše izloge, mogli uživati u izložbi koja ih je podsjetila na likove koje su možda zaboravili ili motivirala da pročitaju neki od književnih ili pogledaju neki od filmskih klasika koji do sad još nisu došli na red. 

Održana je i radionica crtanja stripa pod vodstvom strip crtača i animatora Marka Dješke i asistenciju Križevčanina Ivana Ivanovića. Na radionici su sudjelovali građani svih životnih dobi – od 6 godina nadalje i u više od 4 sata uživali u aktivnoj radionici crtanja stripa. Marko Dješka od početka im je objasnio koji su koraci za izradu stripa i na kojim stvarima treba poraditi da bi strip nastao. Sudionici su bili podijeljeni u nekoliko grupa te je svaka grupa zajedničkim snagama prvo kreirala priču, a onda tu priču pretvorila u kratki strip. Na kraju su sudionici kreirali i kratki „haiku“ strip koji su izrađivali spontano – jedna osoba napiše kratki tekst, a sljedeća osoba crta crtež utemeljen na tekstu i tako u brzom  nizu nastaje kratki „haiku“ strip. Radionica stripa prošla je uz obilje smijeha, dobrog raspoloženja i kreativnosti.

Održana je i kreativna radionica „Boje, slova i slike“ u suradnji s Centrom za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“. U radionici je sudjelovalo dvanaest polaznika, a voditelji

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice