Noć knjige u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

25. travnja 2013.

Nacionalnoj kampanji „Noć knjige” koja se provodi povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) pridružila se i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizirajući dva programa.
S obzirom na to da je 2013. godina proglašena Europskom godinom čitanja na glas, Edita Šestak, suradnica koprivničke knjižnice, posjetiteljima je čitala češku bajku „Dvanaest mjeseci“ namijenjenu djeci i odraslima. Gosti pričaonice bila su djeca iz koprivničke Duge ulice i mlađi članovi dramskog studija Ludens teatra koji su posjetiteljima priredili scenski prikaz bajke „Djed i repa“. Ovo je bila odlična prilika da se okupe djeca i roditelji i da u obiteljskom ozračju uživaju u bajkama.
Knjižnica je organizirala i tribinu „Razgovaramo o e-knjizi“ u ciklusu Koprivnička agore 21 – kultura i obrazovanje u Koprivnici u kontekstu EU. U dvosatnoj, vrlo dinamičnoj i široko strukturiranoj raspravi o elektroničkoj knjizi sudjelovali su posjetitelji i gosti tribine Zvonimir Bulaja (jedan od pionira e-knjige u Hrvatskoj), Marin Maletić (direktor Lamaro Digitala, kompanije koja je vlasnik TookBooka, prve e-knjižare na ovim prostorima) i Neven Svilar (novinar Zareza i Bookse) razgovarali o e-knjigama. Marin Maletić predstavio je prvu hrvatsku elektroničku knjižaru TookBook, govorio o načinima kupnje i preuzimanja elektroničkih knjiga te mogućim poslovnim modelima prema kojima bi knjižnice mogle posuđivati takvu vrstu građe. Novi projekt eLektire koji su uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa realizirali nakladnička kuća Bulaja i CARNet predstavio je Zvonimir Bulaja.
Na tribini se razgovaralo i o položaju e-knjige u Hrvatskoj, formiranju njezine cijene, prednostima i nedostacima čitanja u digitalnom obliku, razlikama između e-knjige i tiskane knjige, o zaštiti od krađe knjiga u digitalnom obliku te o ulozi e-knjiga u obrazovanju i njihovom utjecaju na razvoj djece i mladih.
Promicanje knjige i čitanja, na bilo kojem mediju u srži je posla knjižničara te su knjižnice dužne svojim korisnicima omogućiti pristup e-knjigama i za to ne treba čekati nacionalnu kampanju nego samostalno krenuti u takve projekte – jedan je od akcenata tribine.
Zaključeno je da e-knjiga nije medij koji će istisnuti tiskanu knjigu nego medij koji će se nadopunjavati s njom. Mogućnosti koje ona pruža u ovom promjenjivom okruženju potrebne su za daljnji razvoj u suvremenom svijetu. Kako je tiskana knjiga našla svoju „svrhu“ u svakodnevnom životu pojedinca tako i e-knjiga, koja je doživjela u vrlo kratkom roku mnogo promjena, pronalazi svoju „svrhu“ i ciljanu publiku. Rasprava je pokazala da su elektroničke knjige tema o kojoj ćemo zasigurno još mnogo razgovarati. Posjetitelji su imali priliku vidjeti i isprobati različite modele uređaja za čitanje elektroničkih knjiga.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice