Noć knjige 2022. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

19. travnja 2022.

Koprivnička će knjižnica i ovu jedanaestu Noć knjige obilježiti s nekoliko različitih programa za naše sugrađane svih dobi i različitih interesa. Noć knjige nacionalna je manifestacija koja se organizira povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bismo još jednom, zajedničkim snagama, pažnju skrenuli na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet. Noć knjige ove godine propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode u čitavoj lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. https://nocknjige.hr/

Sloboda likovnog izražavanja

Noć knjige u koprivničkoj knjižnici otvaramo Comic strip kreativnom radionicom. Prof. likovne kulture Iva Bolfek održat će radionicu za djecu viših razreda osnovne škole. Polaznici radionice upoznat se s poviješću stripa, vrstama, elementima, junacima i autorima nakon čega će imati priliku samostalno osmisliti priču i kreirati strip junaka. Radionica će se održati u petak, 22. 4. 2022. u 17.00 sati u Makerspaceu. Prijave primamo na mail djecji@knjiznica-koprivnica.hr ili pozivom na 622-363/105.

Putovanje kao izraz slobode

Predrag Matijanić iz Valpova, aktivist za prava i obveze biciklista i autor više biciklističkih putopisa sa sjevera Europe (od Normandije u Francuskoj, preko Belgije, Nizozemske, Danske i Švedske) održat će 22. 4. 2022. u 18 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, putopisno predavanje o putovanju biciklom sjeverom Europe pod nazivom „Nordlandia – putopisno predavanje o ciklomobilnosti (i još „100 čuda“) na sjeveru Europe”. Uz mnoštvo fotografija prikazat će atrakcije, iskustva iz prometne sigurnosti i mnogo drugih zanimljivosti koje je doživio biciklirajući.

Sloboda govora

U subotu 23. travnja pripremamo iznenađenje za sve one koji nas prate u virtualnom prostoru.

Sloboda čitanja

Za djecu predškolske dobi od 3 godine nadalje u ponedjeljak 25. 4. 2022. u 17 sati u Makerspaceu održat će se pričaonica koju će voditi Brankica Indir, odgajateljica.

Sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja

U ponedjeljak 25. 4. 2022. s početkom u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, u skladu sa središnjom temom ovogodišnje Noći knjige, održat će se „Dijalog o slobodi“ koji će voditi profesor sa Sveučilišta Sjever, koprivnički novinar Željko Krušelj i bivši profesor Sveučilišta Sjever Boris Beck. Ovaj dijalog između dva profesora koji su možda svjetonazorski različiti, ali su vrlo inkluzivni i puni argumenata te širokog spektra razumijevanja općepolitičkih, filozofskih i socioloških pitanja zasigurno će potaknuti posjetitelje na promišljanje i diskusiju o ovoj vrlo važnoj temi.

 Sloboda maštanja

Uz Noć knjige, Bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” u suradnji s Osnovnom školom Koprivnički Ivanec u ponedjeljak 25. 4. u 19 sati organizira kreativnu radionicu s temom svijeta Harryja Pottera za učenike od 4. do 8. razreda. Uz druženje u bibliobusu, učenici će se razvrstati u domove škole u Hogwartsu, izraditi tematski straničnik, čarobni štapić i čarobni napitak, imat će priliku sudjelovati u fotografiranju s rekvizitima iz svijeta Harryja Pottera i u kvizu znanja sa simboličnim nagradama.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice