Narodne knjižnice i bibliobusi u našoj Županiji u 2019. zabilježili gotovo pola milijuna posjeta građana

13. svibnja 2020.

Sve narodne knjižnice u Koprivničko-križevačkoj županiji – gradske knjižnice u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, te općinske u Virju i Gornjoj Rijeci – počele su krajem travnja i početkom svibnja ponovo s radom za korisnike, nakon višetjednog prekida rada u sklopu mjera suzbijanja pandemije koronavirusa. Dva županijska bibliobusa, koprivnički i križevački također kreću ponovo na teren od ponedjeljka, 18. svibnja, što će zasigurno razveseliti njihove vjerne korisnike na više od 80 stajališta širom županije, u čak 20 općina.

Iako knjižničari ni za vrijeme kad su knjižnice bile zatvorene nisu mirovali, već su pripremali i plasirali putem internetskih kanala različite online sadržaje i programe te komunicirali s građanima putem društvenih mreža, brojni su korisnici ipak s oduševljenjem dočekali ponovno otvaranje knjižnica i susrete s knjižničarima uživo.  Dugački redovi ispred knjižnica u prvim dana rada to su i potvrdili. Usluge koje knjižnice pružaju za sad su još samo najosnovnije  – dostupna je posudba i vraćanje knjiga, pretraživanje tema na zahtjev, međubibliotečna posudba. Ostale usluge, kao što je korištenje čitaonice ili računala, učenje u prostoru, kao ni programska događanja još uvijek nisu dostupni, i uvodit će se postupno, u skladu s epidemiološkom situacijom i preporukama nadležnih stručnih stožera.

Za vrijeme dok nisu mogli raditi s korisnicima, knjižničari su se bavili i drugim stručnim poslovima. Tako je Županijska matična služba Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica izradila analizu rezultata rada županijskih knjižnica u 2019. godini, na temelju statističkih podataka koje na godišnjoj osnovi prikuplja i obrađuje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu za potrebe Ministarstva kulture RH, a u svrhu praćenja stanja te planiranja daljnjeg razvoja knjižnične djelatnosti u Hrvatskoj.

Analiza je izrađena skupno, za cijelu županijsku knjižničnu mrežu narodnih knjižnica Koprivničko-križevačke županije koja se sastoji od 5 narodnih knjižnica i dva bibliobusa. To su gradske knjižnice: Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica, koja je ujedno i matična županijska knjižnica; zatim Gradska knjižnica  „Franjo Marković“ Križevci te Gradska knjižnica Đurđevac;  općinske knjižnice:  Narodna knjižnica Virje i Općinska knjižnica Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka te Bibliobus Koprivnica koji knjižničnu uslugu pruža u 17 općina koprivničkog i đurđevačkog područja, i Bibliobus Križevci koji djeluje u 3 općine Kalničkog prigorja te na širem području grada Križevaca.

Pokrivenost Koprivničko-križevačke županije uslugama narodnih knjižnica u 2019. godini iznosila je 100%. Naime, stanovnici naše Županije još od 2015. godine  imaju mogućnost korištenja usluga narodne knjižnice (stacionirane ili pokretne) u svim jedinicama lokalne samouprave tj.  u sva 3 grada i sve 22 općine. Koprivničko-križevačka županija jedna od samo dvije županije u Hrvatskoj (uz Sisačko-moslavačku – ako se izuzme Grad Zagreb) u kojoj su knjižničnom uslugom narodne knjižnice na ovaj način, tj. 100% pokrivene sve jedinice lokalne uprave. U tome se uspjelo upravo zahvaljujući organizaciji rada kroz dvije službe pokretne knjižnice, organizirane uz knjižnice u dva grada, Koprivnici i u Križevcima, koje pružaju knjižnične usluge u svim općinama koje nemaju knjižnice.

Da narodne knjižnice u našoj Županiji imaju vrlo važnu ulogu u životu ljudi i zajednice u cjelini potvrđuje ukupno 14.127 učlanjenih korisnika u knjižnice i bibliobuse u 2019. godini, što iznosi 12,2% ukupnog stanovništva Županije. Broj članova knjižnica i bibliobusa zadržan je na približnoj razini kao i godinu ranije, uz blagi porast od 1,6% u odnosu na 2018. godinu. U bibliobuse je na kraju 2019.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice