Nakladništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2017.

17. siječnja 2018.

U Koprivničko-križevačkoj županiji je u protekloj, 2017. godini tiskano oko devedeset naslova, što je na razini prethodnih godina. Zastupljene su stručne, publicističke i književne vrste. Pojavile su se neka nova autorska i nakladnička imena i zanimljive teme pa je svakako vrijedno pročitati ponešto iz ove zavičajne riznice.

Osim klasičnih knjiga (monografija), objavljene su i druge vrste građe – časopisi stručne i znanstvene orijentacije (poput Podravine, Crisa, Ekonomske i ekohistorije…), glazbenih ostvarenja kojima obiluje ovaj naš stvaralački podravski kraj, likovnih i grafičkih mapa, opsežnijih kataloga… Sve to pohranjuje se i čuva u Zavičajnoj zbirci „Capronensis“ Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, a veći dio je bio nedavno izložen na izložbi u knjižničnim izlozima. Valja istaknuti da su spomenuti časopisi u cijelosti dostupni na portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske, „HRČAK“ https://hrcak.srce.hr). Što se tiče sadržaja zavičajne zbirke koprivničke knjižnice(koja se već godinama popunjava radovima autora i nakladnika vezanih uz Županiju) i ona je već niz godina dostupna na uvid svima koji posjete web stranicu http://www.knjiznica-koprivnica.hr.

Pored klasičnih poetskih i proznih ostvarenja, u 2017. godini primjećuje se trend pisanja slikovnica, koje često ilustriraju i sami autori, a koji se do sada nisu profesionalno bavili pisanjem. O povijesti i kulturi podravskih krajeva uvijek postoji velik interes kako autora tako i nakladnika, a stihove tradicionalno pišu i često tiskaju u vlastitoj nakladi poznati i javnosti manje poznati stvaratelji. Sinonim za objavljivanje kvalitetnih djela svjetske književnosti već je dvadesetak godina koprivnički „Šareni dućan“, kao što je i križevačka nakladnička kuća „Veda“ pojam za probrane i estetski opremljene knjige iz šireg područja hrvatske kulture.  Na đurđevačkom području vrlo su aktivni esperantisti, a „Dokumenta Esperanto-Centro“ objavio je i ove godine zanimljive naslove od kojih ističemo prijevod popularne knjige Kristiana Novaka Črna mati zemla. „Figulus“ i „Kristofori“ etablirani su izdavači djela vjerske i duhovne tematike, dok se „Sveučilište Sjever“ bavi izdavaštvom literature za potrebe svojih studenata i nastavnika.

Evo kako je izgledalo prošlogodišnje tiskano nakladništvo na području naše Županije.

KOPRIVNICA

Zbirke pjesama
BISTROVIĆ, Ankica. Gliboki trogi. Varaždin: Mini-print-logo, 2017.
DINJAR, Ivan. Biserje na dlanu. Koprivnica : Matica hrvatska, Ogranak : Grafička kultura    DTS, 2017.
GOLUBIĆ, Stjepan. Drava, Podravina, kaj. Drnje: vlastita naklada, 2017.
JAKOPANEC, Ana. Falačec neba. Koprivnica : Matica hrvatska, Ogranak : Baltazar, 2017. (Koprivnica : Baltazar)
KUŠENIĆ Gjerek, Maja. Druga tišina. Koprivnica : Podravsko-prigorski Ogranak Društva hrvatskih književnika, 2017.
MARJANOVIĆ, Žarko. Razdjevičenje i prastrah. Varaždinske Toplice : Nakladnička kuća ˝Tonimir˝ [etc.], 2017.
MEĐIMOREC, Tatjana. Moć riječi.  Đelekovec [etc.] : Vendi – Udruga za očuvanje prirodne i  kulturne baštine, Kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma [etc.], 2017.
PAVLOVIĆ, Bosiljka.Sutoni i svitanja. Podravske Sesvete: vlast. Nakl., 2017.
POŠTA, Marijana. Moja Komatnica : vu pesmi, reči i sliki. Komatnica : Udruga Komatničanci, 2017.  
TOPIĆ, Svemir Bogdan. Puč : zbirka pjesama . Zagreb : Škorpion, 2017.
 
 Proza

AŠČIĆ, Ilija. Kako sam postao zao. Koprivnica : Umjetnička organizacija Artikulacije, 2017.
GREGUR, Marko. Kak je zgorel presvetli Trombetassicz. Zagreb : Hena com, 2017.
GREGUR, Marko. Kak je zgorel presvetli Trombetashizh. Maribor : Litera, 2017.
HERCEG, Elizabeta. Vječna je ljubav njegova. Koprivnica: Bogadigrafika, 2017.
PERNJAK, Darko. American Bob. Kop

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice