Nakladništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji 2020.

12. siječnja 2021.

Još nekoliko dana može se u izlozima Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica razgledati izložba nakladništva u Koprivničko-križevačkoj županiji za 2020. godinu. Prošlogodišnje nakladništvo u našoj županiji ponovo nas je obradovalo zanimljivim naslovima čiji su autori i izdavači prisutni već dugi niz godina ili su se tek nedavno pojavili. Stvaraju i rade u Đurđevcu, Koprivnici, Križevcima, ali i manjim mjestima i općinama naše Županije. Sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako se već niz godina ustalila brojka od stotinjak djela podravskih nakladnika i autora. Protekle 2020. tiskalo se najviše proznih i poetskih djela, publicistike te stručne i stručno-popularne građe koja postaje dio zavičajne zbirke. (Različiti su kriteriji po kojima se bira građa za zavičajnu zbirku, a najčešće su ti da autori i nakladnici djeluju na području Županije te da se djela tematikom odnose na podravski kraj.

Autori koji su rođeni i školovali su se u nekom od županijskih gradova i mjesta, ali više tu ne žive, također se uvrštavaju u našu zavičajnu zbirku). Tako se odabrana građa trajno čuva, a godišnjom izložbom daje uvid u zavičajno izdavaštvo. Javnosti su dobro poznati naši dugogodišnji, “domači” nakladnici od kojih na prvom mjestu izdvajamo Šareni dućan koji se profilirao s odabranim djelima uglavnom svjetske književnosti, zatim Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak Koprivnica, Matica hrvatska Ogranak Koprivnica, Muzej grada Koprivnice, a od novijih perspektivnih nakladnika tu su Umjetnička organizacija Artikulacije te Naklada Vošicki. I Artikulacije i Vošicki preferiraju djela suvremenih književnika, a Vošicki posebno križevački i koprivnički krug. Figulus je nakladnik većinom vjerske literature te je i ove godine rekorder po broju tiskanih djela, a đelekovečki Vendi – Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma, primjer je nakladnika iz manjeg općinskog središta koji se orijentirao uglavnom na tiskanje književnih radova autora iz svojeg mjesta.

I druga dva županijska središta, Đurđevac i Križevci imaju  uhodano nakladništvo, a kao nakladnici najčešće se javljaju gradski muzeji i galerije, ogranci Matice hrvatske te knjižnice.  Mnogi autori odlučuju se na vlastita izdanja, a mlađi spretno koriste internetske platforme koje omogućuju vlastitu kreaciju tiskane ili digitalne knjige. Slijedi pregled prošlogodišnjeg nakladništva:

Proza i poezija

 • Bebek, Una. Srce mi se smije. Koprivnica : Tiskara Rihtarić, 2020.
 • Belec, Zdravko. Moje Lebine. Koprivnica : Superprint, 2020.
 • Betlehem, Ivan. Umrijeti za život. Koprivnica : I. Betlehem : Bogadigrafika, 2020.
 • Brljak, Morana. Popušim pa dođem. Koprivnica : Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak, 2020.
 • Dani Ivana Trnskog : 2011. – 2020. Koprivnica : Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak, 2020.
 • Ferčec, Goran. Rad panike. Zagreb : Multimedijalni institut : Kulturtreger, 2020.
 • Ferenčić Martinčić, Ivanka. Kako je zeko zavolio knjižnicu. Varaždin: Evenio, 2020.
 • Gregur, Marko. Vošicki: roman o nama kakvi smo bili. Zagreb: Hena com, 2020.
 • Kenđelić, Slavko. Ljudiljnjak u okovima demokracije. Ferdinandovac : S. Kenđelić ; Koprivnica : Tiskara Rihtarić, 2020.
 • Kovačić, Irena. Moj put Camino. Koprivnica; Starigrad: Svijet mašte, 2020.
 • Marjanović, Žarko. Ogledala kasna. Varaždinske Toplice : “Tonimir”, 2020.
 • Marjanović, Žarko. Sveviđe riječi ili rezbarenje riječi. Varaždinske Toplice : “Tonimir”, 2020.
 • Maturanti staroga kova

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice