Nakladništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji 2019.

10. siječnja 2020.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica već dugi niz godina brižno čuva svu zavičajnu građu u zbirci Caproncensis i marljivo se trudi promovirati i poticati zavičajno nakladništvo. Zanimljiv je podatak da je ovo već 25. godina za redom kako Knjižnica objavljuje pregled županijskog nakladništva u protekloj godini.

Županijsko nakladništvo u 2019. godini brojem i vrstama tiskanih djela vrlo je slično prošlogodišnjem. Skupilo se stotinjak djela podravskih autora i nakladnika, a zastupljena je različita književna, stručna i publicistička građa. Pored profesionalnih nakladnika tu su i različite udruge, škole, znanstvene i kulturne institucije, ali i pojedinci koji se odlučuju na vlastitu nakladu. Kriteriji odabira uglavnom su oni koji važe za uvrštavanje u zavičajnu zbirku Knjižnice, a to znači da su autori ili nakladnici vezani uz Koprivnicu i koprivničku Podravinu ili šire, uz Županiju, a isto tako ako se djela svojom tematikom odnose na Županiju.

Protekle 2019. godine najviše se tiskalo stručno-popularnih i publicističkih monografija koje su se pojavile prigodno, uz razne obljetnice. Spomenimo samo neke:  Zrinski & Frankopani : 100 godina od povratka u domovinu; Srednja škola Koprivnica : 60 godina : 1959. -2019.; ZAVOD za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije 1994. – 2019. Objavljen je i veći broj slikovnica, a prvi put su se, u izdanju Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica pojavile digitalne slikovnice – Čarobnjak Gordon, Grad u Koprivama, Dravski vilenjak, Slavko na viteškom turniru, Šuma na kraju svijeta, Vitez Slavko u knjižnici, Razglednica iz budućnosti i Div Leđan. Neki od autora skoro svake godine objave nešto novo, a da ljudska kreativnost i mašta nemaju (dobnih) granica pokazuje i primjer našeg najstarijeg zavičajnog stvaratelja, stogodišnjeg Zvonimira Zvonka Tomca, koji je i prošle godine, u vlastitoj nakladi, objavio poetsko-proznu zbirku Osmjesi nečujnih mirisa! Dragutin Feletar, Božica Jelušić i Ivan Picer također su u ovom nizu autora koji kontinuirano stvaraju i objavljuju.

 A što se tiče nakladnika, Šareni dućan je pojam za (us)trajnost i osebujnost izdavaštva, jer nas već više od dva desetljeća razveseljavaju odabranim naslovima svjetske i domaće književno-glazbene scene. Figulus je respektabilni izdavač pretežno vjerske literature i rekorder po broju tiskanih djela i u 2019., a Muzej grada Koprivnice naš je najdugovječniji nakladnik. Od novijih imena polako, ali sigurno kroče Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak Koprivnica,  Matica hrvatska, Ogranak Koprivnica, Umjetnička organizacija Artikulacije, Sveučilište Sjever…

Križevci i Đurđevac također imaju nakladnike koji djeluju dugi niz godina i tiskaju djela koja često prelaze lokalne okvire, a na prvom mjestu je svakako križevačka nakladana kuća Veda, osnovana 1997. (kada i Šareni dućan), a na đurđevačkom području to je Matica hrvatska, Ogranak Đurđevac,  Gradska knjižnica.

Evo kako je izgledalo županijsko nakladništvo 2019.:


MONOGRAFIJE-stručne-znanstvene-publicistika


FELETAR, Dragutin. Iz povijesti splavarstva na Dravi : s posebnim osvrtom na fljojsarstvo Donje Dubrave. Samobor : Meridijani, 2019.
FELETAR, Dragutin. Međimurje: Hortus Croatie. Križevci: Veda, 2019.
FELETAR, Dragutin. Zrinski & Frankopani : 100 godina od povratka u domovinu. Samobor [etc.] : Meridijani [etc.], 2019.
FERENČIĆ Martinčić, Ivanka. Bilješke dječjeg knjižničara. Virje : Narodna knjižnica Virje, 2019.
IŠTVAN, Zvonimir. 145 godina šumarstva Podravine i Prigorja. Koprivnica : Z. Ištvan : Hrvatsko šumarsko društvo, 2019. (Budančevica : Tiskara “Brzi”)
KLUB liječenih alkoholičara “Centar” Koprivnica : 50 godina rada i djelovanja : 1969. – 2019. Koprivnica : Klub liječe

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice