Nakladništvo Koprivničko-križevačke županije u 2008. godini

10. veljače 2009.

Ako je lokalno nakladništvo u neku ruku odraz onog šireg, nacionalnog onda bismo s proteklom godinom mogli biti zadovoljni. Mnogi su nakladnici u 2008. objavili obilje zanimljivih i raznovrsnih naslova, a knjige se unatrag nekoliko godina polako ali sigurno sele s polica knjižara i knjižnica u neke druge prostore – od kioska, trgovina pa do virtualnih svjetova interneta.

Svojevrsna revija i promocija nakladništva Koprivničko-križevačke županije tradicionalno se, već više od desetljeća, krajem prosinca postavlja u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. Te knjige, odnosno građa postaju integralni dio Zavičajne zbirke, kao dragocjenog čuvara lokalne baštine. Raznovrsnu građu koja ulazi u fond Zavičajne zbirke bira se na osnovu dogovorenih kriterija od kojih su najvažniji da građa govori o kraju, da je tiskana ili izdana na tom prostoru te da su autori vezani uz taj kraj. Trenutno je u ovoj zbirci zastupljeno preko dvije tisuće naslova koji govore o kulturi, prošlosti i sadašnjosti ovog dijela Podravine čiji su autori živjeli i stvarali ili još uvijek djeluju u našem kraju. Mnogi od njih davno su prešli lokalne okvire, pa iako ne žive u Podravini nose je u svom srcu i stvaralaštvu.

Uz zavičajne autore osobito veseli čvrsta i stabilna pozicija domaćih nakladnika. Odličnu godinu ostvario je koprivnički „Šareni dućan“ i ponovo nas iznenadio zanimljivim knjigama iz područja književnosti i glazbe, od kojih se neke prvi put pojavljuju na hrvatskom jeziku. Tako se po izboru „Jutarnjeg lista“ među 25 najboljih naslova strane beletristike objavljene u 2008. našla i knjiga Najljepša žena u gradu i druge priče Charlesa Bukowskog, upravo u nakladi „Šarenog dućana“. Značajnu knjigu u nacionalnim okvirima objavio je i križevački nakladnik „Veda“. Radi se o trećem svesku monografije Hrvatska pisana kultura. Inače, prvi svezak uvršten je među 17 najljepših hrvatskih knjiga koje su bile izložene na sajmovima u Frankfurtu i Leipzigu 2006. godine. I knjižnice se često pojavljuju kao nakladnici odabranih djela, a Gradska knjižnica Đurđevac u prošloj je godini objavila slikovnicu Priča o Jakovu oblaku poznate književnice Božice Jelušić, zatim osvrt na vinogradarsku tradiciju đurđevačkoga kraja pod naslovom 25 ljeta đurđevečki vinogradari vino toče te San u močvari: legenda o picoku Marinka Ivaniševića. Potonja knjiga ima i svoju CD verziju što će zasigurno obradovati sve one koji iz bilo kakvih razloga ne mogu čitati crni tisak. Koprivnički ogranak Matice hrvatske objavio je sjajnu monografiju prirodne baštine Kalnika autora Radovana Kranjčeva, koja također prelazi regionalne okvire. Isto bi se moglo reći i za Odjek Neretve Enerike Bijač, svojevrsni multidisciplinarni projekt u kojem se skladno isprepliće književnost sa slikarstvom, kulinarstvom, poezijom, etnografijom…

Prošlogodišnja knjižna produkcija sadrži i druga vrijedna djela koja se tematski odnose na Županiju ili su tiskana na njenom području. Osim već spomenutih publikacija, s područja Đurđevca dolaze nam i sljedeća djela:

FUČEK, Ivan. Moralno – duhovni život: život i smrt. Split: Verbum, 2008. IVAN Levačić: hrvatska biciklistička legenda. Virje: športsko društvo „Podravac“, 2008. PETTAN, Svanibor. Josip Široki Baček: prvi hrvatski doktor muzikologija. Virje: Odbor Martinjskih dana općine Virje, 2008. PODRAVEC, Dražen. 130 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje . Virje: Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara: DVD Virje, 2008. 100 godina športa u Virju : 1908.-2008. Virje: Športsko društvo “Podravac”, 2008. ŠADEK, Vladimir. Molvarska Podravina: i druge studije: izbor studija i radova. Molve: Općina Molve 2008.

Kao što je i za očekivati, najveću knjišku produkciju bilježi koprivničko područje: ARAMBAŠIĆ, Branka, PRELOGOVIĆ, Sanja, VRGOČ, Danica. Koprivničko-križevačka županija: zavičajni priručnik za učenice i učenike. Zagreb: Školska knjiga, 2008. BIELE sejne: zbornik recitala „Josip Ozimec 1999-2008. Marija Bistrica: Rad

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice