Najava predavanja o Mariji Jurić Zagorki u koprivničkoj Gimnaziji

2. ožujka 2016.
U utorak, 8. ožujka 2016., u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica predavanje na temu Što je nama Marija Jurić Zagorka danas i što smo mi njoj? održat će Miroslava Vučić, renomirana urednica Školske knjige. Predavanje je organizirala Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica, i to u suradnji s knjižnicama koprivničkih srednjih škola.
O Mariji Jurić Zagorki, najpopularnijoj hrvatskoj spisateljici, “stroju za proizvodnju priča” i prvoj našoj profesionalnoj novinarki, govorit će profesorica Vučić predstavljajući svoj urednički pothvat – proširenu verziju Zagorkinih djela u izdanju Školske knjige. Zagorkini romani napokon su objavljeni cjeloviti, onakvi kakve ih je napisala, a pročitali su ih u svjetlu najnovijih znanstvenih teorija i pogovorom popratili hrvatski znanstvenici: akademik Krešimir Nemec, Maša Kolanović, Maša Grdešić i Tatjana Jukić. Sabranim djelima Marije Jurić Zagorke u redakciji profesorice Miroslave Vučić akademska je zajednica dala status kanonskog izdanja djela te velike spisateljice. 
Budući da je predavanje namijenjeno koprivničkim srednjoškolcima, profesorica Vučić željela bi s njima podijeliti svoju strast za čitanjem Zagorkinih romana (Da je Zagorka Engleskinja, čitao bi ju cijeli svijet, tvrdi), smjestiti ju u kontekst hrvatske književnosti i reći nešto o njezinoj spisateljskoj i novinarskoj karijeri. 
O patuljastoj amazonki hrvatskoga feminizma, kako je Zagorku nazvao Stanko Lasić,  govorit će se baš na Međunarodni dan žena, i to od 11.30 do 12.30. 

Nina Tadić, prof.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice