Nacionalni Dan hrvatskih bibliobusa, 9. lipnja, obilježen međunarodnom online konferencijom

10. lipnja 2021.

U organizaciji Komisije za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i uz virtualno domaćinstvo Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, tijekom 8. i 9. lipnja 2021. održana je dvodnevna međunarodna online konferencija na temu putujućih knjižnica – bibliobusa: 15. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i virtualni 9. festival hrvatskih bibliobusa. Financijsku potporu konferenciji osigurali su Ministarstvo kulture i medija RH, Vukovarsko – srijemska županija i Grad Vinkovci.
Ovim stručnim skupom obilježena je i 110. obljetnica putujućeg knjižničarstva u Hrvatskoj uopće, kao spomen na 1911. godinu kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi povijesno dokumentirani primjer odvoženja knjiga kočijama po obližnjim selima u okolici Karlovca. po treći put obilježen Dan hrvatski bibliobusa, 9. lipnja, koji se slavi u počast danu kad je 1969. krenuo na put prvi namjenski uređen moderni bibliobus u Hrvatskoj, ali i u ondašnjoj Jugoslaviji, bibliobus Gradske knjižnice Rijeka. Ovim skupom

U 2021. godini u Republici Hrvatskoj djeluje ukupno 9 bibliobusnih službi u 8 županija i s 13 bibliobusnih vozila. To su službe u: Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici i Križevcima, Rijeci, Vinkovcima, Zadru i Zagrebu. Na područjima koje pokrivaju svojom uslugom, pokretne knjižnice su često prvi i jedini oblik knjižnice dostupan stanovništvu u njihovim mjestima boravka te obavljaju izninno važnu funkciju poticanja čitanja, koja osobito dolazi do izražaja u ovoj, 2021. godini koja je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja. Na žalost, polovica županija u Hrvatskoj još uvijek nema pokretne knjižnice, iako za njima ima potrebe u svin krajevima Hrvatske, a uz to je vozni park postojećih hrvatskih bibliobusa u vrlo lošem i dotrajalom stanju, jer su bibliobusi u prosjeku stari 15-tak godina. Hrvatski putujući knjižničari nadaju se u uskoro obnoviti svoja vozila putem natječaja Ministarstva kulture i medija RH „Čitanjem do uključivog društva“ koji se provodi u okviru Operativnog programa Europskog socijalnog fonda „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Rezultati ovog Poziva koji je objavljen krajem 2020. godine i na kojeg je aplicirao veliki broj hrvatskih knjižnica, očekuju se upravo u idućim tjednima.

Nakon četrnaest fizičkih susreta putujućih knjižničara iz zemlje i inozemstva koji se u Hrvatskoj održavaju od 1999. godine i osam održanih hrvatskih festivala bibliobusa, ovaj put nije bilo moguće održati fizički festival bibliobusa jer je skup zbog pandemijskih ograničenja morao biti održan online. Ali, virtualni način rada donio je i nešto dobro – na skupu se okupio veći broj izlagača i sudionika nego ikada ranije. Tijekom dva dana održano je čak 24 izlaganja, a na skupu je sudjelovalo više od stotinu sudionika iz mnogih zemalja Europe, pa čak i s drugih kontinenata. Osim domaćih knjižničara, uključili su se mnogi zanimljivi predavači s primjerima dobre prakse iz Bosne i Hercegovine, Finske, Mađarske, Portugala, Republike Sjeverne Makedonije, Španjolske, Nizozemske, Slovenije, Srbije pa čak i iz Australije što je omogućilo sudionicima razmjene znanja, iskustava, ideja i prakse te stvaranje moguće suradnje i partnerstva.

Glavna tema dvodnevnog skupa nosila je naziv „Pokretne knjižnice – prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa“, s podtemama: Rad bibliobusnih službi u „novom normalnom” i Uloga bibliobusa prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa. Putujući knjižničari podijelili su s kolegama informacije kako su prilagodili svoj rad i kako su se nosili s posljedicama lockdowna, koji je osobito teško pogodio upravo korisnike bibliobusa, jer se radi o stanovništvu koje je i inače izolirano jer živi u udaljenim, malim mjestima i s manjim mogućnostima korištenja različitih kulturnih i drugih sadržaja. Plan je organizatora da se naknadno objavi i zbornik izlaganja, kao vrijedno i trajno svjedočanstvo kako su se putujuće knjižnice diljem svijeta reorganizirale i prilagođavale uvjetima rada za vrijeme pandemije korona virusa, u hodu mijenjale način rada i pružanja usluga, te uz ekstremno povećane napore svojih zaposlenika činile sve što su mogle kako bi usprkos brojnim ograničanjima i restrikcijama ostale što dostupnije svojim korisnicima koji su ih u uvjetima lockdowna trebali više nego ikad.

Na skupu su čak tri izlaganja održale knjižničarke koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“: Valentina Mikec, voditeljica Bibliobusne službe, govorila je o brojnim programima za korisnike koprivničkog Bibliobusa, s naglaskom na aktivnosti i način rada za vrijeme pandemije; Ana Škvarić predstavila je slikovnicu „Magdalenina knjižnica na kotačima“, autorica Željke Horvat Vukelje i Andreje Živko, nedavno objavljenu u nakladi Knjižnice, za koju je kao inspiracija poslužio upravo koprivnički bibliobus, njegovi knjižničari i korisnici; a Ljiljana Vugrinec održala je izlaganje o međunarodnoj suradnji hrvatskih putujućih knjižničara s kolegama iz mnogih zemalja svijeta, koja je tijekom posljednih 20 godina znatno pridonijela razvoju ovog specifičnog segmenta knjižničarstva i u Hrvatskoj.

Dodajmo još kako je ovo međunarodno virtualno okupljanje putujućih knjižničara bilo u pravom smislu i svečarsko jer je njime obilježeno još nekoliko rođendana: Komisija za pokretne knjižnice, glavni organizator ovog događanja, obilježava ove godine 20. obljetnicu osnutka (osnovana je 2001.), a nekoliko hrvatskih bibliobusnih službi također slavi okrugle rođendane: osim karlovačke Bibliobusne službe, koja slavi 110. obljetnicu, 45. obljetnicu obilježava Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba, a 15. rođendan slave Bibliobusna služba Vukovarsko – srijemske županije i Bibliobusna služba Zadarske županije. Čestitke svim slavljenicima, sa željom da se iduće međunarodno okupljanje putujućih knjižničara koje je u planu za dvije godine održi ponovo u normalnim uvjetima, s još više sudionika i uz živi festival sa što više novih i modernih hrvatskih bibliobusa.

Nika Čabrić, prof.
predsjednica Komisije za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva

Ljiljana Vugrinec
Voditeljica Županijske matične službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica

 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice