Na “Čituljku” se govorilo o velikim ženama buntovnicama

31. kolovoza 2018.

U petak, 31. kolovoza, u prostoru Dječjeg odjela Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održan je sastanak dječjeg čitateljskog kluba „Čituljko“. Kako su sve članice kluba zasad djevojčice, odlučili smo razgovarati o ženama koje su svojim sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. 

Zbirka priča koja nam je poslužila da pokrenemo razgovor i upoznamo neke od tih žena su Priče za laku noć za mlade buntovnice, autorica Elene Favilli i Francesce Cavallo. Zbirka sadrži priče o 100 hrabrih žena, buntovnica, koje su imale zanimljive živote, koje su kontrirale društvenim normama, isticale se načinom razmišljanja, bile ispred svoga vremena, izdizale se iz neugodnih okolnosti i dokazale da je moguće sanjati svoje snove, a zatim ih i ostvariti. 

Iz mnoštva žena, u sat vremena razgovora izdvojili smo i upoznali slikaricu Fridu Kahlo, modnu dizajnericu Coco Chanel, liječnicu i učiteljicu Mariju Montessori, faraonku Kleopatru, redateljicu Brendu Chapman i pjevačicu Ninu Simone. Članicama se prirodno javila potreba da se i same zapitaju što žele biti kad odrastu, njeguju li dovoljno svoje snove i kako će ih realizirati kako bi i same oblikovale svijet oko sebe. Od svih žena koje smo spomenuli, klubu se najviše svidjela Maria Montessori koja je djecu učila da budu samostalna, a kroz svoj život radila je s djecom s teškoćama u razvoju. 

Svaka od njih poslužila je za inspiraciju za zadatak kod kuće, u kojem će članice napisati nešto o sebi i nacrtati kako će one jednog dana, kad budu velike žene, izgledati. 

Idući sastanak „Čituljka“ održat će se 28. rujna 2018. od 18.00 do 19.00 sati u sobi za sastanke na 1. katu Knjižnice, a razgovarat ćemo o knjizi Maje Brajko Livaković, Stakleni dvorac. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice