Mr. sc. Krešimir Krnic predstavlja zbirku „Preko granica – pripovijetke o ljubavi, ludosti i ratu“ Saadata Hasana Manta

31. svibnja 2017.

U srijedu, 7. 6. 2017. u 19 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica u okviru programa Svijet na dlanu bit će predstavljena zbirka pripovijedaka kultnog pakistansko – indijskog autora Saadata Hasana Manta koju je s urdskog na hrvatski jezik preveo mr. sc. Krešimir Krnic.

Mr. sc. Krešimir Krnic, poliglot i erudit, na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predaje predmete vezane uz hindski i sanskrt te indijsku kulturu i civilizaciju. Predstavljanje zbirke pripovijedaka pretvorit će u nešto više – predavanje o egzotičnoj orijentalnoj kulturi, jeziku, običajima te političkim prilikama vezanim uz razdvajanje nekad jedinstvene zemlje na Indiju i Pakistan, a koje su važne za razumijevanje okolnosti u kojima je stvarao Manto (1912. – 1955.).

Saadat Hasan Manto spada među najznačajnije autore 20. stoljeća koji su stvarali na urdskom jeziku. Zbirka Preko granica – priče o ljubavi, ludosti i ratu, Krnicu je prvi književni prijevod s urdskog. Naziv zbirke sasvim dobro oslikava kaotično stanje u zemlji u kojoj su dojučerašnji sugrađani, susjedi i prijatelji postali neprijatelji i stranci. Budući da se ista „prekogranična“ priča svakodnevno ponavlja na mnogim meridijanima diljem svijeta, da dandanas čitavi narodi migriraju a granice zemalja se neprekidno pomiču, Mantove pripovijetke aktualne su jednako kao i u vrijeme u koje su napisane. Odnos muškaraca prema ženama te obespravljeni status žena u društvu, druga velika tema Mantovih priča, jednako je prisutna kao problem i danas, i to ne samo u Indiji i Pakistanu.

Svi zainteresirani dobrodošli su!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice