MOŽDANI UDAR – KAKO GA PREPOZNATI I KAKO SE OPORAVITI

13. kolovoza 2010.

U okviru edukativno-savjetodavnog programa “Zajedno do zdravlja” kojeg koprivnička Knjižnica provodi tijekom ljeta u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Općom bolnicom „Dr. Tomislav Baredek“ Koprivnica i Obiteljskim centrom Koprivničko-križevačke županije, u petak 13. kolovoza 2010. održano je u Knjižnici predavanje na temu ” MOŽDANI UDAR – KAKO GA PREPOZNATI I KAKO SE OPORAVITI”.
Stručni predavači iz Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica: dr. med. Zvonko Buhinjak, specijalist neurologije, viša medicinska sestra Anica Marković, fizioterapeut Bojan Strelec te viša medicinska sestra Gabrijela Šimunić informirali su nazočne o tome što je moždani udar, kako i zbog čega do njega dolazi i kako se liječi.

Najugroženija skupina osoba kod kojih je visoki faktor rizika od moždanog udara su bolesnici koji pate od visokog tlaka, ali ga ne liječe na odgovarajući način. Također, posljednjih godina primjetan je trend spuštanja dobne granice kod pacijenata koji oboljevaju od moždanog udara do kojeg dolazi uslijed povišene razine stresa, i općenito nezdravog načina života, tako da od ove teške bolesti sve češće oboljevaju i osobe u 40-im godinama, pa i mlađe. Statistike pokazuju da se trećina pacijenata koji obole od moždanog udara može potpuno oporaviti i normalno funkcionirati kao i prije bolesti; trećina se oporavi do određene mjere, ali trajno osjeća lakše ili teže posljedice, dok trećina pacijenata s moždanim udarom na žalost umire.

Općenito je kod moždanog udara kao hitnog stanja vrlo važno prepoznati prve simptome kako bi pacijentu što prije bila pružena odgovarajuća medicinska pomoć. Naime, suvremeni lijekovi i medicinski postupci u tretiranju pacijenata s moždanim udarom koji se primjenjuju i u koprivničkoj bolnici mogu dati vrlo dobre rezultate u liječenju, ali ih je potrebno primijeniti u okviru 3 sata od pojave prvih simptoma. Stoga ne treba olako prijeći preko simptoma kao što su: trnjenje usana, jezika ili jedne polovice lica ili tijela; iznenadne smetnje vida u smislu nejasnog vida ili pojave crnih točki na jednom ili na oba oka, pojava duplih slika i sl.; smetnje govora u smislu teškoća pri izgovaranju ili pak razumijevanju govora; gubitak snage u jednoj ruci ili nozi ili jednoj polovici tijela; iznenadna i jaka glavobolja, posebno ako se ranije nije javljala; pojava vrtoglavice i nesigurnost u hodu, sa zanošenjem u jednu ili obje strane; poremećaj svijesti – dezorijentacija u vremenu i prostoru te prema drugim osobama, posebno kada nastupi iznenada, ili čak potpun gubitak svijesti. Osoba koja pokazuje jedan ili više od navedenih simptoma treba stoga što prije biti dopremljena u zdravstvenu ustanovu gdje će se provesti hitna obrada i postaviti točna dijagnoza te ukoliko se zaista radi o moždanom udaru otpočeti s primjenom odgovarajuće terapije.

U liječenju i oporavku od moždanog udara, uz odgovarajuće lijekove i druge oblike medicinske njege, veliki je značaj fizioterapije, koja se provodi gotovo od prvog dana liječenja. U prvim danima bolesti fizioterapija ima prvenstveni cilj sprečavanje mogućih komplikacija u liječenju te općenito pospješivanje postupaka liječenja. Kasnije se fizioterapijom preveniraju komplikacije zbog dugotrajnog ležanja, te postupno saniraju posljedice moždanog udara, ponajprije vraćanjem funkcije hoda i govora. Uloga i pomoć obitelji, kao i motivacija samog pacijenta,vrlo su važni u oporavku od moždanog udara. Potrebnu podršku pri tom mogu pružiti sami medicinski stručnjaci koji liječe pacijenta u bolniučkoj ustanovi, ali i zdravstveni sustav u cjelini. Putem sustava planiranja otpusta u Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” pacijenti za koje postoji procjena da im je potreban nastavak skrbi nakon otpusta iz bolnice imaju mogućnost korištenja zdravstvene njege u kući. Također, putem udruga i web stranica pacijenti i članovi njihovih obitelji mogu se dodatno informirati o samoj bolesti i načinima što uspješnijeg liječenja. Na primjer, Hrvats

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice