„Mladi za mlade“ predstavili uspješne projekte koprivničkih srednjih škola

11. svibnja 2018.

U srijedu 9. svibnja 2018. godine u dvorani Domoljub održan je program „Mladi za mlade“. Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica već mnogo godina uspješno surađuje s koprivničkim osnovnim i srednjim školama, a program „Mladi za mlade“ poseban je oblik suradnje koji traje od 2011. godine. Program se održava svake godine povodom Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja i Europskog tjedna, a uz Knjižnicu i navedene škole potporu mu je ovaj put pružila Agencija za mobilnost i programe EU te Pučko otvoreno učilište Koprivnica koje je ustupilo dvoranu za održavanje programa, s obzirom da u samoj gradskojKnjižnici nema dovoljno prostora za programe ovakvog tipa, s tako velikim brojem sudionika i publike. Koordinatorice programa u srednjim školama su školske knjižničarke koje zajedno s nastavnicima kao mentorima odabiru programe koji će se predstaviti javnosti te pripremaju učenike za nastupe.

I ove su godine učenici Obrtničke škole Koprivnica, Srednje škole Koprivnica i Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica učenicima osmih razreda koprivničkih osnovnih škola predstavili svoje uspješne projekte i aktivnosti, ali i različite talente. Bila je ovo i izvrsna prilika da se osnovnoškolci dodatno upoznaju s brojnim mogućnostima koje im nude koprivničke srednje škole kako bi što lakše i uspješnije odabrali upravo onu školu i usmjerenje koje će najviše odgovarati njihovim željama i interesima, te budućem zanimanju za koje se se žele osposobiti.

Manifestacijha “Mladi za mlade” ove je godine okupila 300-tinjak sudionika: 63 učenika – izvođača iz srednjih škola, zajedno s dvadesetak nastavnika, njihovih mentora i nešto više od 200 posjetitelja iz osnovnih i srednjih škola te drugih uzvanika.

U programu Obrtničke škole, kojeg su vodili Marko Knez i Ervin Kukec, učenici su predstavili projekt mobilnosti VEC Sharing čiji je cilj unapređivanje kompetencija učenika i profesora međusobnom razmjenom znanja s kolegama iz prekograničnog područja, i to za zanimanja zavarivač, kuhar, pekar, slastičar i poljoprivrednik, te projekt Erasmus+ Struka nas veže koji uključuje dvotjednu mobilnost šesnaestero učenika koji se školuju za zanimanja kuhar i konobar. Predstavljeno je i nekoliko zanimljivih aplikacija i tehnologija koje su rezultat rada učenika usmjerenja elektrotehničar i tehničar za računalstvo i njihovih mentora. Učenici ove škole pokazali su da se znaju i vrlo lijepo literarno izražavati, a predstavila su se i dva glazbena sastava, Tamburaški sastav Obrtničke škole Koprivnica i Razredni bend 4.b. Doznali smo da su pojedini izvođači već i „veterani“ manifestacije „Mladi za mlade“ jer u njoj redovito sudjeluju svake godine još od prvog razreda srednje škole.  

Učenici Srednje škole predstavili su Erasmus+ projekt Pomognite učenicima da spase planet koji je uključio 90 učenika iz 3 škole u dobi 15-18 godina kojima se pružila mogućnost odlaska na mobilnosti u Francusku i Italiju. Prikazan je i vrlo zabavan i duhovit kratki film kojeg su učenici u sklopu ovog projekta sami snimili, uredili i montirali. Potom su učenici Eric Vidović, Maria Grazia Lukšić i Kristina Crnković pokazali svoje iznimne glazbene talente u sviranju i pjevanju, a publiku je osobito oduševila pjesma koju su na znakovnom jeziku izvele učenice medicinskog usmjerenja. Cijeli program Srednje škole vodio je Timon Fabijanec.

Voditeljice gimnazijskog dijela programa  bile su Hana Knežević i Marija Ferčec. Učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica kroz prezentaciju Lane Deverić i Karla Hlevnjaka predstavili su cijeli niz projekata u kojima sudjeluju. Model International Criminal Court Western Balkans (MICC WeB) projekt je simulacije Međunarodnog kaznenog suda koji se održava već nekoliko godina i u kojem sudjeluju učenici iz Srbije, Hrvatske i  Bosne i Hercegovine. CLIL – Robotik – Meisterschaft je projekt čiji je cilj unaprijediti poznavanje i primjenu infor

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice