„Mladi za mlade“ još jednom predstavili uspješne EU projekte koprivničkih srednjoškolaca

9. svibnja 2019.

Povodom Dana Europe, 9. svibnja, i obilježavanja Europskog tjedna, u suradnji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica sa svim gradskim srednjim i osnovnim školama te sa školskim knjižničarkama, kao koordinatoricama događanja za svaku pojedinu školu, održana je u utorak, 7. svibnja 2019. u Domu mladih Koprivnica po osmi put manifestacija „Mladi za mlade“ kojom su koprivnički srednjoškolci predstavili j javnosti svoje uspješne EU projekte i umjetničke talente.

Program je okupio više od 400 sudionika: od toga, 80-tak srednjoškolaca – izvođača zajedno s 30-tak njihovih nastavnika i mentora te više 300 posjetitelja, a među njima i sve učenike osmih razreda koprivničkih osnovnih škola koji su na program došli organizirano.

Ovogodišnjoj manifestaciji Mladi za mlade ´19. prisustvovao je poseban gost –  g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, glavnog pokrovitelja ovogodišnjeg  događanja, koji je ujedno i svečano otvorio program.

U prigodnom govoru, kojim se ovom prigodom posebno obratio mladima – srednjoškolcima kao izvođačima u programu, ali i mladima u publici, g. Baričević istakao je kako Europska unija puno ulaže u mlade, ali i puno od njih i očekuje te pozvao mlade Koprivničance da istraže i iskoriste što više mogućnosti koje im se nude u pogledu obrazovanja, stručnog usavršavanja, putovanja i upoznavanja drugih naroda i kultura Europe kroz različite programe Europske unije.

G. Baričević naglasio je kako su i izbori za Europski parlament koji nas očekuju vrlo uskoro, 26. svibnja 2019., nova i važna prilika da svi punoljetni građani EU – među kojima je i dio srednjoškolaca, koji će po prvi put imati priliku glasati ove godine! – pridonesu i uključe se u gradnju i stvaranje još bolje i uspješnije Europske unije za sve njene stanovnike. Uvaženi gost iz Predstavništva Europske komisije posebno je pohvalio ideju i cijeli koncept manifestacije „Mladi za mlade“ kojeg je ocijenio vrlo inovativnim i zanimljivim.

Program „Mladi za mlade“ Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica pokrenula je, naime, još 2011. godine, u suradnji s  gradskim školama, s ciljem da se učenicima i njihovim mentorima pruži dodatna mogućnost javnog prezentiranja brojnih vrlo uspješnih europskih i drugih projekata u kojima sudjeluju i ostvaruju izvanredne rezultate.

Od prije tri godine, u novom formatu događanja, oblikovanom na inicijativu samih škola, u manifestaciji kao izvođači nastupaju srednjoškolci, dok su njihova ciljana publika učenici svih osmih razreda gradskih osnovnih škola. Osnovna zamisao pri tome je bila da se ovaj program iskoristi kao svojevrsna profesionalna orjentacija, kako bi kroz predstavljanje uspješnih srednjoškolskih projekata i aktivnosti, osmaši kao budući srednjoškolci iz prve ruke, kroz učeničke prezentacije, dobili dodatne informacije o tome što se sve radi i uči u pojedinoj školi, s ciljem da što lakše i uspješnije odaberu školu i usmjerenje u koje će se već ove jeseni upisati.

Učenici Gimnazije “Fran Galović”, Srednje škole i Obrtničke škole tako su i ovom prigodom, prezentirali zanimljive europske i druge projekte u kojima sudjeluju na nivou škola ili ih provode samostalno. Predstavljeno je nekoliko vrlo uspješnih Erasmus+ projekata mobilnosti i  međunarodne suradnje, kao i inovativni samostalni projekti koje provode učenici u okviru svojih završnih radova.

Publici su se, uz to,  svojim stvaralaštvom predstavili i mladi umjetnici – izvrsni glazbenici, glumci, pjesnici i filmski umjetnici –  između ostalih, nastupio je Zbor srednje škole i Tamburaški sastav Obrtničke škole „Mali od struje“ te nekoliko glazbenih solista, prikazan je umjetnički autorski film „Mamac“ te izveden odličan igrokaz „Math vs Science“.

Svi izvođači svojim izvrsnim izvedbama oduševili su gledatelje te zaslužuju veliko priznanje i svaku pohvalu, kao i njihovi mentori, za sav trud i rad

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice