Mladi knjižnični čarobnjaci s Harrjem Potterom „otputovali“ u Hogwarts

31. kolovoza 2021.

„U vlaku za Hogwarts“ bio je naziv druge ljetne radionice u sklopu ciklusa programa za mlade „Godišnja doba s Harryjem Potterom u Hogwartsu“ koji se u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica provodi tijekom cijele 2021. godine. Zbog velikog interesa održana su čak dva susreta s ovom temom – 24.8. i u dodatnom terminu, 27.8.2021. Naime, zbog još uvijek važećih epidemioloških mjera, ograničen je broj osoba koliko ih trenutno smije boraviti u prostoru Makerspacea, gdje se program odvijao, stoga je u svakoj od radionica moglo sudjelovati svega po desetak polaznika.

Atmosfera je bila vrlo dinamična, vesela i magična, kao i obično, kad se okupe ljubitelji Harryja Pottera u knjižnici. Polaznici su pokazali iznimnu kreativnost i marljivost i te uspješno odradili sve zadatke koje su za njih pripremile voditeljice radionice Valentina Mikec i Ljiljana Vugrinec, uz pomoć knjižničnih volonterki Marije Vugrinec, Blanke Bunić i Ivane Kolarić.

S obzirom da se približio početak nove školske godine, i tematika ovih susreta bila je vezana uz povratak mladih čarobnjaka iz serijala o Harryju Potteru u njihovu školu Hogwarts, kamo oni redovito putuju posebnim vlakom, Hogwarts Expressom. Kako je autorica knjiga o Harryju Potteru, J. K. Rowling, inspiraciju za osmišljavanje Hogwarts Expressa i samog dvorca Hogwarts, pronašla u Škotskoj i Engleskoj, gdje zaista postoje i slični dvorci i sam vlak koji i danas prometuje, polaznici radionice ovaj put su učili o informacijskim izvorima, tiskanima i online, te o citiranju iz literature i autorskim pravima, pretraživanjem informacija upravo na teme povezane s lokacijama na kojima se odvija radnja serijala o Harryju Potteru. Potom su temeljem pronađenih informacija osmislili vrlo lijepe i maštovite plakate u online aplikaciji za grafički dizajn Canva. Na kraju svake od radionica priređena je mala izložba isprintanih plakata.

Već tradicionalno, sudionici susreta imali su priliku provjeriti svoje znanje i u posebnom kvizu na temu serijala o Harry Potteru, a u praktičnom dijelu radionice izradili su „lebdeće“ svijeće od kartonskih tuljaca koje su vješto ukrasili vrućim ljepilom, za potpuni ugođaj kao na početku nove školske godine u dvorcu Hogwarts. Na kraju, najuspješniji u kvizu nagrađeni su simboličnim nagradama, a svi su s radionice ponijeli zadovoljstvo još jednim zabavnim i zanimljivim druženjem s vršnjacima, uz motive iz omiljenog serijala o malom čarobnjaku.

Družimo se u Knjižnici uskoro opet, jer ciklus radionica “Godišnja doba s Harryjem Poterom u Hogwartsu” nastavlja se s još tri tematska susreta koji su u planu za listopad, studeni i prosinac. Kao i dosadašnje radionice u ovom ciklusu, i preostale tri radionice u ovoj godini namijenjene su mladima od 11 do 19 godina. Knjižničari pozivaju sve zainteresirane da prate web i FB stranicu Knjižnice kako bi na vrijeme poslali svoje prijave koje će se primati nekoliko dana prije održavanja svake od radionica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice