Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici «Fran Galović» Koprivnica

14. listopada 2009.

Mjesec hrvatske knjige tradicinalna je manifestacija promicanja knjige i čitanja u nnašoj zemlji, a ove je godine posvećena Međunarodnoj godini astronomije. Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica pridružuje se naporima mnogih hrvatskih knjižnica te u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga priprema niz programa, događanja i novih usluga.

Budući da je početak ove manifestacije, 15. listopada istovremeno i Dan bijelog štapa, koprivnička knjižnica obilježava 200. obljetnicu rođenja Louisa Braillea (r. 4.1.1809. – u. 6.1.1852.), koji je izumio brajicu, taktilno pismo za slijepe i to izložbom u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe iz Zagreba. U gradskim knjižnicama u Križevcima i Đurđevcu započinje posudba zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe iz fonda koprivničke Knjižnice s ciljem bolje pristupačnosti građe za čitanje osobama s oštećenjem vida na području cijele Koprivničko-križevačke županije.

Početak Mjeseca hrvatske knjige podudara se i sa 16. Galovićevom jeseni (16.-17. listopada). U petak, 16.listopada u knjižnici će se održati nekoliko programa: sat lektire koprivničke spisateljice za djecu i mlade Ivone Šajatović, dobitnice književne nagrada “Ivana Brlić Mažuranić” za knjigu “Pazite kako igrate!” u 11 sati (voditeljica Petra Rožmarić), radionica za predškolce “Izrada digitalne slikovnice” u 17 sati (voditelj Nenad Novak, odgojitelj) te autorska večer koprivničanke književnice s 25 objavljenih knjiga Maje Gjerek (voditeljica Dijana Sabolović-Krajina).

U Mjesecu hrvatske knjige koprivnička knjižnica priprema nekoliko zanimljivih književnih susreta za djecu – sa zavičajnicima Pajom Kanižajem uz 70. rođendan i popratnu izložbu u srijedu, 21. listopada u 13.00 sati i Nadom Mihoković-Kumrić u četvrtak, 12. studenoga 2009. u 13.00 sati.

Knjižnica priprema i nekoliko zanimljivih predavanja – o Baracku Obami Kena Wetzela, pomoćnika savjetnika za odnose s javnošću u Veleposlanstvu SAD u Hrvatskoj u ponedjeljak, 26. listopada u 13.30 sati, a predavanje “Svjetlosno zagađenje” dr. sc. Željka Andreića u srijedu, 28. listopada u 18.00 sati. Uz Dan grada Koprivnice dr. Krešimir Švarc govorit će o “Štiklecima iz stare Koprivnice” uz predstavljanje novog izdanja istoimene knjige u sklopu večeri sjećanja “Tako vam je nekoć bilo” (utorak, 3. listopada u 19.00 sati). U četvrtak, 19. studenoga 2009. u 13.00 sati koprivnički znanstvenik dr. Radovan Kranjčev predstavit će osnovnoškolcima svoju knjigu “Leptiri Hrvatske”, a učenici OŠ “Prof. Blaž Mađer” Novigrad Podravski projekt o zaštiti ozona “I reče Zemlja”.

U Mjesecu hrvatske knjige, točnije početkom studenoga koprivnička knjižnica ponudit će nekoliko novosti u svojoj ponudi – bežični pristup Internetu na svim odjelima uz poziv “Ponesite u Knjižnicu vlastito prijenosno računalo i surfajte!” te uslugu “osobnog knjižničara “- besplatne stručne poduke u pronalaženju informacija.

Knjižnica će s ponosom obilježiti 30. obljetnicu pružanja usluge koprivničkog bibliobusa – putujuće knjižnice i to dodjelom priznanja za najljepši dječji crtež bibliobusa u ponedjeljak, 23. studenoga 2009. u 12.00 sati.

Pripremaju se i edukativno-informativni posjeti učenika i predškolaca knjižnici i bibliobusu, učlanjivanje prvašića u Dječji odjel i Bibliobus, susreti djece iz koprivničkih vrtića i korisnika Doma za starije i nemoćne u Koprivnici u Dječjem odjelu te sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje ćitanja.

Posebno treba istaknuti kako je Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2009. usvojio prijedlog koprivničke Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” i Organizacijskog odbora Galovićeve jeseni da se u tijeku manifestacije na cijelom području Republike Hrvatske održi jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja. Predlaže se da se pod zajedničkim nazivom “Čitajmo pod zvijezdama” u petak, 23. listopada 2009. u vremenu od 18-24 sata, na trgovima, u kafićima, restoranima, trgovinama, tramvajima, na autobusnim stajalištima, pred školama, knj

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice