Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica

15. listopada 2013.

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koja se održava od 15. listopada do 15. studenoga na nacionalnoj razini, a ovogodišnje je geslo Tko čita (ne) skita.
Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koja se održava od 15. listopada do 15. studenoga na nacionalnoj razini, a ovogodišnje je geslo Tko čita (ne) skita. Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i ove će je godine obilježiti nizom zanimljivih programa, a posebno će mjesto zauzeti svečanost uručivanja nacionalnog priznanja „Knjižnica godine“ za koje je koprivničku knjižnicu nominiralo Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, a koje joj je dodijelilo Hrvatsko knjižničarsko društvo. Priznanje će biti uručeno 11. studenoga na Dan hrvatskih knjižnica u Koprivnici.
Obilježavanjem Dana bijelog štapa (15.10.) u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih Koprivničko-križevačke županije te prigodnom izložbom zvučnih knjiga i njihovom reprodukcijom preko mp3 playera započet će Mjesec hrvatske knjige u koprivničkoj knjižnici. U Mjesecu hrvatske knjige provodi se i nacionalna manifestacija „Čitajmo naglas“, koja se podudara i s terminom održavanja Galovićevom jeseni – oba događanja Knjižnica će obilježiti 23.11. akcijom „Koprivnica čita naglas“ na glavnom gradskom trgu, ispred Knjižnice, u Knjižnici, u parku i u kompleksu Kampus.
Uz već uobičajne pričaonice ponedjeljkom za djecu predškolske dobi koje će se prigodnim temama vezanima uz knjigu i čitanje održati 21.10., 28.10., 4.11. i 11.11. te pričaonicu za bebe i malu djecu do 3 godine koja će se održati u subotu 19.10., Dječji odjel Knjižnice pripremio je i radionicu francuskog jezika za djecu od 5 do 8 godina koja će se održati 9.11. te program „Igre, priče, sjećanja“ – susret polaznika Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Koprivnica i štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici koji će se održati 15. 11. 2013. godine.
Mjesec hrvatske knjige obilježit će si tribinom koja će biti održana 30.10. u okviru ciklusa tribina Koprivnička AGORA 21 i Zelena knjižnica na kojoj će Dijana Sabolović-Krajina govoriti o Singapuru – urbanističkom planiranju, arhitekturi i knjižnicama te TEDxKoprivnicaLibrary događajem na kojem će 6. studenog nastupiti zanimljivi govornici. U suradnji s romskim udrugama i školama obilježit će se 5.11. Svjetski dan romskog jezika. U subotu 9.11. Knjižnica će već tradicionalno održati Dan otvorenih vrata, a tom će se prilikom svi moći besplatno učlaniti, kupiti otpisane knjige po povoljnim cijenama, prošetati knjižnicom uz pratnju vodiča te sudjelovati u nagradnoj igri u Odjelu za odrasle.
U okviru Galovićeve jeseni 2013. u Knjižnici će se 23.10. održati Večer sjećanja na Boženu Loborec: uz 10. obljetnicu smrti (2003. – 2013.) na kojoj će o važnosti ove autorice za kulturni život grada te kajkavsku književnost govoriti Dijana Sabolović-Krajina i Mario Kolar, a sjećanja na nju s prisutnima će podijeliti Branka Vrabec, prof.dr.sc. Dragutin Feletar, Božica Jelušić, Vjekoslav Prvčić i Enerika Bijač.
Knjižnica je pripremila i dvije nove usluge pa će tako korisnici zahvaljujući donaciji Optike Vazdar moći posuditi dioptrijske naočale za korištenje u knjižnici, a zahvaljujući donaciji Američkog veleposlanstva moći će prvo upoznati, a potom i posuditi e-čitač.
Uz tradicionalne akcije u Mjesecu hrvatske knjige kao što su „Subotom bez zakasnina“ (19.10., 9.11. i 16.11.), „Simboličnom cijenom do otpisanih knjiga“, „Učlanjujemo prvašiće u Dječji odjel i Bibliobus“ te programe bibliopedagogije: „Upoznajmo knjižnicu!“ – informativno-edukativne posjete učenika i vrtićaraca knjižnici i bibliobusu uz osnovnu poduku u knjižničnoj pismenosti i program „Osobni knjižničar“ – osnovna poduka djece i odraslih u informacijskoj pismenosti, u knjižnici će se održati i kreativne radionice „Nacrtajmo Hlapića“ (povodom 100-te obljetnice prvog izdanja „Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić) i akcija „Tražimo najstariju slikovnicu“ (povodom 35-e obljetnice Priča

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice