Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (15.10.-15.11.2011)

12. listopada 2011.

„…Hrvatska tradicionalno obilježava važan mjesec u godini: to je Mjesec hrvatske knjige koji ove godine pogađa u same temelje hrvatske kulture, a suvremenog čitatelja zaokupljenog tolikim medijskim porukama s pravom upućuje na ono izuzetno važno: ČITAJMO PJESNIKE!“
Ovim tekstom započinje proslov programskoj knjižici ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige koji će se od 15.10. do 15.11. obilježavati mnogobrojnim programima i akcijama u knjižnicama u Hrvatskoj.

Knjižnica „Fran Galović“ Koprivnica tradicionalno priprema bogat program. Tako će u znaku poezije za djecu biti Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine prvog dana Mjeseca hrvatske knjige, u subotu, 15.10.2011. u 9.30 i u 10.30 sati u Gradskom parku (u slučaju kiše u Čitaonici tiska na 1. katu). Budući da je 15. listopada ne samo početak Mjeseca hrvatske knjige nego i Dan bijelog štapa, kojega obilježavaju slijepe osobe, knjižnica će predstaviti novosti u svojoj knjižničnoj usluzi za slijepe i slabovidne prigodnom izložbom zvučnih knjiga i njihovom reprodukcijom preko zvučnika u knjižničnim izlozima pod motom „Jeste li se ikada zapitali kako čitaju slijepi i slabovidni?“. Osim toga, u utorak, 18.10.2011. u 12 sati (Čitaonica tiska) predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu na čelu sa savjetnikom za odnose s javnošću Timothyjem Gerhardsonom poklonit će Knjižnici Daisy player, uređaj koji omogućuje reprodukciju digitaliziranih zvučnih knjiga. Odmah potom, predstavnici Hrvatske knjižnice za slijepe iz Zagreba održat će radionicu za članove Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, njihove pratitelje i knjižničare pod nazivom „Što je Daisy player? Kako može unaprijediti kvalitetu života osobama koje ne mogu čitati crni tisak?“.
U okviru Mjeseca hrvatske knjige održat će se u srijedu, 18.10. u 19 sati tribina „Kako (ne)ostvariti prava pacijenata“ u okviru knjižničnog programa „Zajedno do zdravlja“, a predavač će biti odvjetnik Josip Mađarić.
U četvrtak, 20.10.2011. u Društvenom domu Đelekovec u 10.45 i u OŠ Legrad u 12.45 sati održat će se predstava Harfistica kazališta SVAROG iz Zagreba“ u organizaciji Bibliobusne službe, a u suradnji s osnovnim školama u Legradu i Đelekovcu. Taj dan u 18 sati Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom održat će tribinu „Sustavna skrb za odrasle osobe s mentalnom retardacijom – stalni izazovi i rješenja“ u Čitaonici tiska.
Knjižnica već tradicionalno održava u Galovićevoj jeseni program „Portret zavičajnika“ koji će ove godine biti posvećen pokojnom književniku Zvonku Todorovskom. Njega će se prisjećati Tonko Maroević, Sanja Lovrenčić, Marijan Špoljar i Damir Mađarić, a u izlozima knjižnice bit će postavljena izložba ilustracija Magde Dulčić.
U studenome se Knjižnica uključuje i u obilježavanje Dana grada Koprivnice i to već tradicionalnom večeri „Tako vam je bilo nekoć“,ovaj puta predstavljanjem najnovijeg projekta digitalizacije nekoliko stotina razglednica Koprivnice, koje će biti dostupne preko interneta svima zainteresiranima u svijetu. Bit će to i večer poezije posvećene Koprivnici. Mjesec hrvatske knjige u koprivničkoj knjižnici završava međunarodnim stručnim skupom „Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne-stanje i perspektive“ povodom 5. obljetnice ove usluge u koprivničkoj knjižnici. Gosti iz inozemstva bit će Koen Krikhaar iz Nizozemske, predsjednik Sekcije Međunarodnog saveza knjižničarskih udruga (IFLA-e) za knjižnične usluge osobama koje ne mogu čitati standardni tisak i predavači iz Slovenije.
Naravno, treba navesti i akcije bez kojih je koprivnički Mjesec knjige teško zamisliv: „Subotom bez zakasnina“, „Simboličnom cijenom do otpisanih knjiga“, Nacionalni kviz za poticanje čitanja „Vesele zamke“ u čast 100. obljetnice rođenja Grigora VITEZA 1.-25.10.2011., programi bibliopedagogije „Upoznajmo knjižnicu!“ (informativno-edukativni posjeti učenika i vrtićaraca knjižnici i bibliobusu uz osnovnu poduku u knjižničnoj pismenosti), potom „Surfanje u knjižnici“ – osnovna poduka djece u pretraživa

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice