Mjesec hrvatske knjige 2018. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

17. listopada 2018.

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koja se održava od 15. listopada do 15. studenoga na nacionalnoj razini, a ovogodišnja je manifestacija posvećena Europskoj godini kulturne baštine. Glavna je tema manifestacije Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! – glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica svake godine, pa tako i ove, svojim bogatim i raznovrsnim programima i akcijama sudjeluje u ovoj važnoj kulturnoj manifestaciji.


Programi za djecu

Među brojnim programima namijenjenima djeci ističe se gostovanje Vlaste Golub, glumice i spisateljice, koja je učenicima viših razreda osnovnih škola predstavila roman „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“. Susret za učenike održan je u ponedjeljak 15.10.

 U subotu 20. 10. u 10 sati održat će se posljednja u nizu kreativnih radionica izrade digitalne slikovnice u okviru projekta “Princeza na kraju svijeta” – inovativno i kreativno poticanje čitanja u digitalnom okruženju. Ovoga je puta tema radionice “Div Leđan”, a voditeljica je Ivana Kranželić. Do sada je u okviru ovog projekta nastalo 8 digitalnih slikovnica koje će objaviti Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica, a javno će biti predstavljene uz Dan grada Koprivnice u petak, 9. 11. u 18 sati u Čitaonici tiska na 1. katu Knjižnice. 

U petak, 26. 10. u 18 sati održat će se Sastanak Dječjeg čitateljskog kluba “Čituljko” čiji će mladi članovi s voditeljicom Petrom Dravinski razgovarati o knjizi Marka Twaina Doživljaji Huckleberry Finna. 

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige održat će se 5 Pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje. Pričaonice se održavaju ponedjeljkom od 16.30 do 18.00 sati u Dječjem odjelu pod vodstvom odgajateljice Branke Grudić, a u listopadu i studenom na rasporedu su sljedeće priče:  Anin kruščić 15.10., Nemoj otvoriti ovu knjigu 22.10., Inja želi imati sve što imaju drugi 29.10. i Ogledalce 12.11. Jedna će pričaonica o različitosti i toleranciji biti organizirana u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije, a predviđena je za 5.11.2018. 

U subotu, 3. 11. u 10 sati u Dječjem će se odjelu održati Njemačka pričaonica za djecu od 6 do 10 godina pod vodstvom nastavnica njemačkog jezika, a na temu Martinstag = Sv. Martin/ Farben = Boje. 

U četvrtak 15. 11. u 10 sati susrest će se polaznici Dječjeg vrtića i štićenici Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici u okviru programa „Igre, priče, sjećanja“.

U Dječjem se odjelu i dalje redovito srijedom u 13 sati pod vodstvom knjižničarki održava edukativni program „Digitalni laboratorij“ na kojem djeca uče o micro: bitovima, web 2.0 alatima i upoznaju korisne web stranice.

Četvrtkom i petkom od 15 do 17 sati te subotom od 11 do 13 sati djeca se u Dječjem odjelu mogu zabaviti uz Play Station 4.


Programi za odrasle

Početak Mjeseca hrvatske knjige 2018., ali i Dan bijelog štapa obilježeni su 15. 10. prigodnom izložbom “Čitanje na drugačiji način” – glagoljica i zvučne knjige u izlozima knjižnice. Prigodne će izložbe vezane uz središnju temu Mjeseca hrvatske knjige biti postavljene tijekom trajanja cijele manifestacije. 


Književni susreti – gostuje Ivan Picer, Nives Opačić i Ante Tomić

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige održat će se nekoliko književnih susreta. Knjigu „Most prema Galoviću“ povodom Galovićeve jeseni 2018. godine predstavit će Ivan Picer. Predstavljanje knjige održat će se u srijedu 24. 10. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu, a o knjizi će govoriti književnica Božica Jelušić. Predstavljanje knjige glazbom će upotpuniti Duo Bemian, Franjo Barić i

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice