Mjesec hrvatske knjige 2011.

12. listopada 2011.

Programi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica 18., 19. i 20. Listopada 2011.

Utorak, 18.10.2011. u 12 sati (Čitaonica tiska)
Radionica „Što je Daisy player? Kako može unaprijediti kvalitetu života osobama koje ne mogu čitati crni tisak?“
Gosti će biti Timothy Gerhardson, savjetnik za odnose s javnošću i Maca Bahlen, direktorica Informacijsko-dokumentacijskog centra pri Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu. Oni će Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica uručiti Daisy player, uređaj koji na sofisticiraniji načine reproducira digitalizirane zvučne knjige u odnosu na kasetofone i MP3 playere. Potom će Sanja Frajtag, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe i informatičar Željko Kotur održati radionicu za članove Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije i njihove pratitelje kako Daisy player koristiti i kako im može pomoći u svakodnevnom životu.
Program se održava povodom obilježavanja pete godišnjice usluge za slijepe i slabovidne u koprivničkoj knjižnici, kao i 15. listopada, početka Mjeseca hrvatske knjige i Dana bijelog štapa u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskom knjižnicom za slijepe iz Zagreba i Veleposlanstvom SAD u Zagrebu.

Srijeda, 19.10.2011. u 19 sati (Čitaonica tiska)
Tribina „Kako (ne)ostvariti prava pacijenata“
Gost tribine bit će Josip Mađarić, odvjetnik, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka u području medicinskog prava i naknade štete radi liječničke pogreške. Godinama je radio u Koprivnici, a nakon toga osniva vlastito odvjetničko društvo sa sjedištem u Zagrebu i uredima u Koprivnici, Varaždinu, Osijeku i Rijeci. Dodatna usavršavanja iz prava osiguranja imao je 2000. godine u Londonu i medicinskog prava 2006. godine u SAD-u (Philadelphia). Čest je gost TV emisija koje se bave zaštitom prava pacijenata.
Na tribini će biti prezentirani i rezultati on-line ankete koju je koprivnička Knjižnica provodila tijekom ljeta pod nazivom „Koliko smo kao pacijenti upoznati sa svojim pravima, ali i obvezama?“ Dobiveni rezultati bit će putokaz u organiziranju daljnjih tribina u okviru knjižničnog programa „Zajedno do zdravlja“.
Četvrtak, 20.10.2011. u 18 sati (Čitaonica tiska)
Tribina „Sustavna skrb za odrasle osobe s mentalnom retardacijom – stalni izazovi i rješenja“ .
Tribinu organizira Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Presjek sadašnjeg stanja, pregled rješenja i kako ga postići predstavit će Neda Mišćević iz Udruge za promicanje inkluzije, Siniša Bosanac, tajnik Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom i Petar Ivegeš, defektolog i dugogodišnji ravnatelj COOR-a „Podravsko sunce“. Dosadašnji sustav skrbi o osobama s mentalnom retardacijom pokazao se neadekvatnim. Veliki broj osoba s mentalnom retardacijom, u situaciji kada se njihova obitelj više o njima ne može brinuti, završavaju u raznim ustanovama od domova socijalne skrbi poput Lobora, Stančića i drugih do nekih privatnih domova u kojima su često smješteni zajedno s duševnim bolesnicima. Humani pristup sadržan je u ostanku osoba u svojoj obitelji, smješteni u stambenim zajednicama i okupirani u dnevnim boravcima i organiziranim slobodnim vremenom. Proces spriječavanja institucionalizacije i postupna deinstitucionalizacija za sada se odvija sporo i trnovito što je i predočeno u izvješću HRW iz rujna 2010. godine „Kad jednom uđeš više ne izlaziš“ http://www.hrw.org/reports/2010/09/23/once-you-enter-you-never-leave-0

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice