Miljenko Jergović u Knjižnici predstavio najnovije romane

12. svibnja 2016.

U srijedu, 11. svibnja 2016. godine u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica gostovao je Miljenko Jergović koji je pred brojnom publikom predstavio svoje  najnovije romane Sarajevo, plan grada i Doboši noći objavljene prošle godine u nakladi „Frakture“ iz Zaprešića. S autorom je razgovarao Seid Serdarević, glavni urednik u nakladničkoj kući „Fraktura“, a književni je susret organiziran u suradnji s nakladničkom kućom „Šareni dućan“ iz Koprivnice.

Miljenko Jergović rođen je i odrastao u Sarajevu koje je svojevrsni junak romana Sarajevo, plan grada  s kojim nas upoznaje prolazeći njegovim ulicama i trgovima i prisjećajući se djetinjstva i odrastanja, poznatih i manje poznatih osoba. Ističe kako Sarajevo nije što je nekad bilo i kako su ovo nesretna vremena za djecu i gradove i njihovo upoznavanje. Nisu najsretnija vremena ni za ljudsku memoriju jer više nema primjerice tiskanih redova vožnje ni telefonskih imenika koji bi trajno čuvali sjećanje na imena koja su postojala u nekom vremenu. 

U romanu Doboši noći glavni je junak izmišljeni lik Josip Gubernik kao što su izmišljeni i njegovi dnevnički zapisi koji čine okvir romana i u kojim opisuje život u Sarajevu na početku 20. stoljeća.  Roman je naslovljen kao i nikada pronađen rukopis Ujevićevog romana o kojemu postoji zanimljiva priča. Kao što Jergović kaže, i Ujevićevi eseji koje možemo pročitati u romanu potpuno su izmišljeni pa ih nemojte tražiti u knjižnici.

Na književnom su susretu uz brojne posjetitelje bili i članovi čitateljskog kluba slijepih „Šišmiš“ koji su na posljednjem sastanku kluba čitali/slušali romane Miljenka Jergovića i uživali u prilici da upoznaju autora.

Više fotografija pogledajte u GALERIJI!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice