Miljenko Jergović gostuje u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

5. svibnja 2016.

U srijedu, 11. svibnja 2016. godine u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica svoje će najnovije romane Sarajevo, plan grada i Doboši noći objavljene u nakladi „Frakture“ iz Zaprešića predstaviti Miljenko Jergović. Uz autora, o romanima će govoriti i Seid Serdarević, glavni urednik u nakladničkoj kući „Fraktura“.

Novinar i književnik Miljenko Jergović rođen je u Sarajevu. Hvaljen je i osporavan. Iza njega je bogat književni opus, a djela su mu prevedena na dvadesetak jezika. Dobitnik je mnogih domaćih i inozemnih književnih nagrada za gotovo sva djela. Odrastao je u rodnom gradu gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu.

Sarajevo je grad poznat po svom specifičnom duhu. I do sada je bilo junakom mnogih romana i priča, naravno i onih Jergovićevih, no u Sarajevu, planu grada postalo je knjigom. Kako stoji u pogovoru, Sarajevo, plan grada nije ni spomenik ni spomenar, ni bedeker ni putopis po jednome gradu – to je grad sam, knjiga u kojoj ima mjesta i za sadžije i sveučilišne profesore, i za lokalne lude i liječnike, za sve one o kojima nijedna povijest neće napisati ni retka, ali bez kojih nijedne povijesti ne bi bilo. Sarajevo, plan grada knjiga je kakvu bi svaki grad poželio imati, ali koju je mogao dobiti samo onaj čiji pisac u njemu više ne živi.

Doboši noći roman su i studija o jednom vremenu i jednom čovjeku, ali nadasve o jednoj izgubljenoj epohi. U Dobošima noći Josip Gubernik, glavni junak, maleni, suhonjavi austrougarski šumar i činovnik, postaje jedini mogući pisac jer on okom drugoga vidi i bilježi sve oko sebe, a njegovi dnevnički zapisi postaju dokument koji natkriljuje ne samo njega već i generacije.

Više o ovim romanima publika će imati priliku doznati na književnom susretu, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice