MEĐUNARODNO BICIKLIRANJE ZA KNJIŽNICE 2015.

26. kolovoza 2015.

Nakon povratka Petra Lukačića sa svjetskog knjižničarskog kongresa IFLA-e u Južnoj Africi, gdje je uspješno predstavljao Hrvatsku s dva stručna izlaganja, još jedan knjižničar iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, Karlo Galinec, ovih dana kreće na međunarodno stručno putovanje – na Bicikliranje za knjižnice (Cycling for Libraries) kroz Norvešku, Švedsku i Dansku.

Bicikliranje za knjižnice (Cycling for Libraries – C4L) neformalna je međunarodna knjižničarska konferencija,  pokrenuta 2010. godine, koja okuplja knjižničare i sve ljubitelje knjiga u neformalnom druženju i putovanju s ciljem podizanja svijesti o važnosti knjižnica i njihovih usluga u razvoju lokalnih zajednica i društva u cjelini. Ideja za  projekt krenula je iz Finske još prije desetak godina, a prvo bicikliranje održano je 2011. na relaciji Kopenhagen – Berlin i od tada se kontinuirano održava svake godine. Godine 2012. vozila se ruta od Vilniusa u Litvi do Tallinna u Estoniji, a 2013., na etapi od Amsterdama do Bruxellesa,  iskorištena je prilika da sudionici Bicikliranja članovima EU parlamenta uruče proglas o važnosti narodnih knjižnica pod nazivom The declaration for the regulation of libraries at a European level. Proglasom se željelo ukazati na nezamjenjivu ulogu knjižnica u društvu, kao i njezinu središnju ulogu u rastu i prosperitetu svake lokalne zajednice. 

Koprivnički knjižničari po prvi put su se odvažili na sudjelovanje u Bicikliranju u kolovozu 2014. godine, kada su Kristian Ujlaki i Karlo Galinec uspješno odvozili rutu  od Montpelliera do Lyona u Francuskoj. Zajedno s devedesetak drugih sudionika Bicikliranja pristiglih sa svih strana svijeta, posjetili su u desetak dana 18 knjižnica u 9 francuskih gradova te sudjelovali u debatama i neformalnim razmjenama ideja tijekom bicikliranja na teme kao što su: inovativna upotreba knjižničnih prostora, cjeloživotno obrazovanje, digitalna i društvena inkluzija, zelene knjižnice i drugo. Na taj su način u međunarodnim knjižničarskim krugovima uspješno predstavili svoja iskustva i znanja te iskoristili priliku da predstave uspjehe koprivničkog, ali i hrvatskog knjižničarstva.   

Ovogodišnje izdanje „Cycling for libraries“, u kojem će sudjelovati Karlo Galinec, traje od 1. do 10. rujna 2015., a  etapa od impresivnih 600 km vozit će se od Osla u Norveškoj do Aarhusa u Danskoj. Upravo odlučnost  knjižničara da izdrže tolike stotine kilometara bicikliranja, potvrđuje  da su knjižničari snalažljivi ljudi koji se svakodnevno susreću s brojnim izazovima i uspješno ih svladavaju, jer i uz često nedostatne resurse u svom poslu uvijek teže naći odgovor na potrebe i upite svojih korisnika, sve zahtjevnije u današnjem digitalnom dobu. Sudionici Bicikliranja će i ovaj put imati priliku posjetiti brojne knjižnice na svom putu i upoznati se s njihovim radom i programima, što je zaista jedinstvena prigoda,  s obzirom da su Skandidavske knjižnice poznate kao najrazvijenije i najnaprednije u svijetu. Istovremeno, knjižničari – biciklisti, a među njima i koprivnički predstavnik Karlo Galinec, moći će kolegama iz drugih zemalja prenijeti primjere dobre prakse iz svojih sredina te razmijeniti iskustva kako bi po povratku kući stečenim novim znanjima pridonijeli inovacijama i unapređenju rada u vlastitim knjižnicama.

Važnost i korist sudjelovanja koprivničkog knjižničara Karla Galinca u 5.  međunarodnom Bicikliranju za knjižnice prepoznali su i financijski poduprli Ministarstvo kulture RH, Koprivničko-križevačka županija i tvrtka Hartman d.o.o. kojima Knjižnica i ovim putem zahvaljuje na podršci!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice