Međunarodni stručni skup

17. studenoga 2011.

KNJIŽNIČNA USLUGA ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE : STANJE I PERSPEKTIVE

U petak, 18.11.2011. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održat će se međunarodni stručni skup „Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive“, povodom pete obljetnice uspješnog održavanja usluge za slijepe i slabovidne u koprivničkoj knjižnici u partnerstvu s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije.

Projekt iz kojeg se razvila usluga financiran je 2006. godine sredstvima Europske unije u programu CARDS 2002, kojemu je cilj bio poboljšanje kvalitete socijalnih usluga u području neformalnog obrazovanja u lokalnoj zajednici.
Na skupu će gostovati gospodin Koen Krikhaar iz Nizozemske, predstavnik svjetske knjižničarke organizacije (Međunarodnog saveza knjižničnih udruga i institucija – IFLA-e) u svojstvu predsjednika Sekcije za knjižnične usluge za osobe koje ne mogu čitati standardni tisak. On će održati izlaganje o međunarodnim razvojnim projektima koji smanjuju jaz u dostupnosti izvorima informacija i znanja između osoba zdravog vida i osoba s oštećenjem vida zahvaljujući najnovijoj sofisticiranoj informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji. Stručni skup ima i regionalni karakter zbog gostovanja predavača iz Slovenije, a o hrvatskim iskustvima u provođenju ovih specifičnih knjižničnih usluga održat će se deset izlaganja.
Na skup se prijavilo šezdesetak sudionika iz 17 gradova u Hrvatskoj te Maribora i Ljubljane – predstavnika udruga i institucija za pomoć osobama s oštećenjem vida, ravnatelja i/ili voditelja knjižnica, knjižničnih stručnjaka koji se teorijski i/ili praktično bave unaprjeđivanjem usluga za korisnike u knjižnicama, voditelja županijskih matičnih službi pri narodnim knjižnicama, knjižničara iz svih vrsta knjižnica, predstavnika ministarstava, Županije i Grada.
Ciljevi stručnog skupa su: evaluirati razvoj i utjecaj projekta „Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne u Koprivničko-križevačkoj županiji“ na knjižničarsku zajednicu i društvo općenito; evaluirati dosadašnji razvoj knjižničnih usluga za slijepe i slabovidne u hrvatskim knjižnicama; dobiti uvid u inozemna kretanja u uslugama za osobe koje ne mogu čitati standardni tisak, posebice s obzirom na razvoj tehnologije i suradničke odnose; dobiti uvid u perspektive razvoja knjižničnih usluga za osobe koje ne mogu čitati standardni tisak u Hrvatskoj i svijetu. Napomenimo da su ove knjižnične usluge sve značajnije s obzirom na globalni trend starenja stanovništva i teškoća u čitanju standardnog tiska kao popratnih pojava.
Organizatori stručnog skupa su Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, suorganizatori Hrvatska knjižnica za slijepe iz Zagreba i Komisija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva. Financijsku potporu pružaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Hrvatsko knjižničarsko društvo i Grad Koprivnica.
Program se održava povodom Dana grada Koprivnice.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice