MEĐUNARODNA NAGRADA KOPRIVNIČKOJ KNJIŽNICI

11. ožujka 2013.

KOPRIVNIČKA KNJIŽNICA SVOJIM PROGRAMOM POTPORE ROMSKOJ DJECI I MLADIMA JEDNA OD DOBITNICA MEĐUNARODNE NAGRADE ZA INOVATIVNE PROGRAME KOJI DOPRINOSE SOCIJALNOJ INKLUZIJI U ZAJEDNICI (EIFL-PLIP award for social inclusion)
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica jedna je od pobjednica međunarodnog natječaja za inovativne programe narodnih knjižnica koji pomoću korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije doprinose socijalnoj inkluziji u zajednici.

Na trećem po redu natječaju ne-profitne organizacije EIFL ( Electronic information for libraries) – Knowledge without boundaries pobjedilo je pet knjižnica – po jedna iz Afrike i Latinske Amerike i tri iz Europe. Jedana od europskih pobjednica (pored knjižnica iz Poljske i Ukrajine) je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica za svoj program korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije i senzibiliziranja javnosti, kako bi doprinijela socijalnoj inkluziji marginaliziranih romskih zajednica (više o nagrađenom programu Public Library Fran Galovic in Croatia).
Svaki pobjednik dobiva nagradu u iznosu od US$ 1.500, koji financira Zaklada Billa i Melinde Gates (The Bill & Melinda Gates Foundation). Priznanje i trofej bit će dodijeljeni europskim pobjednicima na međunarodnoj konferenciji za inovatore u narodnim knjižnicama u danskom gradu Aarhusu u lipnju 2013. (Next Library 2013 conference ) .
Pročitajte objavu pobjednika EIFL-PLIP natječaja i zanimljive priče nagrađenih http://www.eifl.net/news/five-libraries-win-eifl-plip-award-social-inc

O nagrađenom programu Knjižnice i čitaonice »Fran Galović« Koprivnica
» JUMP IN THE TRAIN FOR A BETTER WORLD: lCT Support to Roma people” (“Uskoči u vlak za bolji svijet: potpora romskoj zajednici pomoću korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije i poduke u osnovnoj informatičkoj i informacijskoj pismenosti).
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica pomaže romskoj djeci i mladima da se lakše uključe u život lokalne zajednice i društva općenito svojim resursima (zbirkama, računalima, obukom za korištenje računala i interneta), kao i umrežavanjem sa stručnjacima različitih profila koji svakodnevno rade s romskom djecom, romskim i drugim udrugama te lokalnim upravama i samoupravama na koprivničkom području.
Koprivnički knjižničari započeli su 2000. godine s programima kojima se ujedno senzibilizirala šira lokalna zajednica na potrebe i probleme Roma, njihovu tradiciju, jezik i kulturu.
Od 2003. godine koprivnička Knjižnica obilježava 8. travnja, Svjetski dan Roma organizirajući radionice i književne susrete integracijskog karaktera, tj. zajedno za romsku i ne-romsku djecu. Do sada su ti programi okupili oko 500 djece iz Koprivnice i okolice.
U 2007. godini u koprivničkoj knjižnici oformljen je Romski kutak pod nazivom „Romska knjižna polica“ s oko 130 knjiga za djecu i odrasle.
U 2011. godine Knjižnica je započela s osnovnom podukom u računalnoj i informacijskoj pismenosti za sve svoje zainteresirane korisnike, uključujući i romske učenike i mlade Rome. Poduku provode knjižničari, a suradnja je ostvarena s romskom udrugom „Korak po korak“ i Pučkim otvorenim učilištem, kao mostovima da se dođe do djece i mladih. Teme osnovne računalne i informacijske pismenosti koje se obrađuju su: uvod u korištenje računalnih programa, slanje elektroničke pošte, pretraživanje interneta, uvod u knjižnični e-katalog i elektroničke izvore.
‘ Podukom “Surfanje u knjižnici“ stekao sam vještine za pretraživanje interneta za domaće zadaće, pripremu prezentacija u PowerPointu za nastavu, a također mi je pomogla i u učenju hrvatskog jezika.’ – novi korisnik računala, Damir R, 13 godina.

O organizaciji koja dodjeljuje nagrade
Neprofitna organizacija EIFL – Knowledge without boundaries (EIFL = Electronic information for libraries) osnovana je 1999. godine. Misija joj je da preko knjižnica u više od 60 zemalja u svijetu omogući dostupnost digitalnim informacijama i znanju. Dostupnost znanju osnova je za ob

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice