Maja Krulić Gačan dobitnica nacionalne Nagrade “Eva Verona” za najbolje mlade knjižničare

16. listopada 2018.

Koprivnički knjižničari sudjelovali su prošloga tjedna na 43. skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva održanoj 10.-12. listopada 2018. u Opatiji. Tom prigodom dodijeljena su priznanja zaslužnim članovima Društva, a sretni smo i vrlo ponosni što se među njima ponovo našla i jedna knjižničarka iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica –  Maja Krulić Gačan, koja je dobitnica nacionalne nagrade Hrvatskoga knjižničarskog društva “Eva Verona” za 2018. godinu. Ovu nagradu koja se dodjeljuje najboljim mladim knjižničarima u Hrvatskoj do 35 godina, za ostvarena iznimna postignuća i izvrsnost u radu, u Opatiji je primilo pet najboljih mladih knjižničarki iz cijele  Hrvatske, a Maji Krulić Gačan priznanje je dodijeljeno na prijedlog regionalnog Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. U obrazloženju uz dodjelu priznanja, između ostaloga, stoji:

„Maja Krulić Gačan, diplomirana knjižničarka, rođena 1984. u Koprivnici, u Odjelu za odrasle Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica zaposlena je od 2012. godine.  U svom radu osobito je usmjerena na mlade korisnike i nove usluge te inovativne knjižnične programe za poticanje čitanja. U knjižnici je, primjerice, osnovala vrlo uspješan Čitateljski klub „Između redaka“, a u suradnji s kolegom Petrom Lukačićem pokrenula TEDxKoprivnicaLibrary konferenciju. Treba podsjetiti da je koprivnička Knjižnica prva  knjižnica u Europskoj uniji koja je počela održavati ove konferencije s ciljem razmjene i širenja vrijednih i poticajnih pozitivnih, kreativnih i originalnih ideja. U Odjelu za odrasle Knjižnice u kojem radi, Maja Krulić Gačan osmislila je novu uslugu za korisnike – „Majin jezični kutak“ u kojem preporučuje korisne jezične priručnike i savjetnike, a svoje popularne „Male jezične savjete“ također objavljuje na Facebook stranici Knjižnice. 

Osmislila je, nadalje, projekt poticanja čitanja pomoću QR kodova te, u suradnji s volonterima, knjige u Kutku za mlade koprivničke Knjižnice opremila QR kodovima kao poveznicama na zanimljive virtualne sadržaje vezane uz pojedini naslov, kako bi čitatelji dobili dodatne informacije i novu motivaciju za daljnje čitanje. 

I u slobodno vrijeme nastavlja se Majina posvećenost populariziranju književnosti i poticanju čitanja uključivanjem u organizaciju književnih festivala u Koprivnici i Podravini kao što su Galovićeva jesen i Alpe Adria Festival mladih pisaca

Također je aktivna i u Hrvatskom čitateljskom društvu, u sklopu kojeg je u Koprivnici inicirala akciju „Roditelji, čitajte nam u vrtiću!“ kojom je u proljeće 2018. obilježen Međunarodni dan dječje knjige i 5. rođendana kampanje Čitaj mi!, a u kojoj su sudjelovala 4 koprivnička dječja vrtića, više od 70 roditelja i više od 500 djece. 

Maja Krulić Gačan bavi se i teorijskim radom te objavljuje članke u stručnoj periodici i zbornicima radova, a članica je i Uredništva regionalnog stručnog časopisa „Svezak“. Zajedno s Idom Gašpar, predstavljala je koprivničku knjižnicu i Hrvatsku na svjetskom kongresu IFLA-e (najveće Međunarodne federacije knjižničarskih društava na svijetu) u Wroclavu, u Poljskoj, gdje je održala  vrlo zapaženo izlaganje na temu izazova s kojima se susreću knjižničari kao profesionalci. Od njih se na radnim mjestima u knjižnicama očekuje cijeli niz kompetencija, znanja i vještina – među kojima su, uz stručna knjižničarska znanja, također i vještine komunikacije s korisnicima svih uzrasta i zanimanja, odnosi s javnošću, rad s novim tehnologijama, metodologija znanstvenog rada i istraživanja i mnoga druga. Sve navedeno čini posao knjižničara vrlo zahtjevnim i dinamičnim, što i jest upravo ono što se ovoj mladoj i perspektivnoj knjižničarki, po njenim vlastitim riječima, najviše sviđa u njenom poslu. Nacionalno priznanje

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice