Ludi i neponovljivi ponedjeljak u knjižnici (5.1.2015.)

8. siječnja 2015.

Koliko je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ popularno mjesto u Koprivnici zorno pokazuju statistički podaci za ponedjeljak, 5.1.2015., prvi radni dan nakon novogodišnjih praznika. Naime, tijekom 11 radnih sati ili 660 minuta Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ su posjetila 823 korisnika ili skoro svake minute jedan korisnik. Usporedbe radi, dvorana Kina Velebit ima 204 mjesta, a to  znači da bi je posjetitelji knjižnice taj ponedjeljak popunili četiri puta. Posuđeno je i vraćeno 3113 jedinica građe (knjiga, CD-a, DVD-a), što je otprilike 280 jedinica građe u jednom satu. Ako knjiga prosječno teži 0,5 kilograma onda možemo zaključiti da su knjižničari prenijeli kroz svoje ruke otprilike tonu i pol knjiga. Kada bismo sve te knjige naslagali jednu na drugu, pri čemu ćemo se voditi podatkom da je knjiga prosječno debela 2,5 cm, dobili bismo stup visok otprilike 77 metara.

Knjižničari Odjela za odrasle morali su odlaziti i u spremište za nekih 100 knjiga.  Pri tome su za jedan silazak i uzlazak prošli 30 stepenica (15 gore – 15 dolje), tj. 3000 stepenica, a za svaki odlazak treba proći minimalno 50 metara – sveukupno 5 kilometara i 3000 stepenica, ali nemojmo još brojiti i prođene metre na odjelima… 

Važno je napomenuti da se ovi podaci odnose samo na cirkulaciju knjiga i druge knjižnične građe. Uz to dodajmo javljanja na telefon, e-mail, Facebook, davanje preporuka za čitanje – ne samo jedne knjige nego i više, printanje, kopiranje, pomoć na računalima, rješavanje tema za seminare, obradu i nabavu knjiga i sl. 

Zaista treba dobro razmisliti o raširenom stereotipu „da je  raditi u knjižnici  super jer svaki dan sjediš i samo čitaš knjige“!

Međutim, broj knjižničnih posjetitelja bio je taj ponedjeljak, kao i svaki dan puno veći i zbog djece i odraslih koji koriste druge usluge: internet u Stručno-znanstvenom odjelu, kompjutorsku radionicu u Dječjem odjelu, pričaonicu za predškolce u Dječjem odjelu, čitaju novine i časopise, koriste knjižnicu za učenje ili da se nađu s prijateljima i dr.  

Dakle, gradska knjižnica u Koprivnici živi punim životom, ima smisla za građane, čemu u prilog ide i podatak o učlanjenima u 2014. godini. Ukupno se učlanilo 8902 djece i odraslih – od toga po prvi puta njih 2117, a članstvo je obnovilo njih 6785. Grad Koprivnica subvencionirao je članarinu za 5603 stanovnika grada Koprivnice, a Koprivničko-križevačka županija i općine omogućili su besplatnu članarinu za 2376 članova bibliobusa. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice