Ljetnim izdanjem TEDxKoprivnicaLibrarya završili ljetni programi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica

31. kolovoza 2016.

U utorak, 30.8., u 22 sata završio je drugi ljetni TEDxKoprivnicaLibrary koji je održan pod temom „Praktične ideje iz TEDove kuhinje“. Organizatori su pripremili TED govore  koji su bili orijentirani na svakodnevne praktične stvari s kojima se susrećemo – poput vezanja cipela, korištenja papirnatih ručnika, disanja, razgovora i života općenito.

Papirnati ručnici postali su uobičajeni rekvizit u kuhinjama, toaletima kafića i u svakodnevnoj praktičnoj upotrebi, a za to se potroše ogromne količine papira koje bismo mogli uštedjeti kad bismo samo pravilno brisali ruke papirnatim ručnicima. Joe Smith u svojem govoru predlaže da nakon što ruke operemo da ih dobro „otresemo“, a papir jednom presavinemo jer će se tako povećati njegova upojna svojstva.

Istraživač Kamal Meattle ističe da ljudi imaju sve više problema s disanjem, posebno u velikim gradovima gdje nema toliko čistog zraka, a taj problem može se olakšati stvaranjem vidno čistijeg zraka u zatvorenom prostoru uz pomoć tri osnovne lisnate biljke. Tri biljke su: palma Areca , Sabljica (ili Svekrvin jezik) i Đavolji bršljan koje možemo naći u našim kućanstvima. Istraživanje upućuje na nevjerojatano povećanje ljudske produktivnosti i to preko 20% kada se koriste te biljke u prostoru.

Celeste Headlee u svom govoru daje 10 savjeta kako voditi bolji i kvalitetniji razgovor od kojih ćemo istaknuti deveti – slušajte ljude tijekom razgovora. Zašto ne slušamo jedni druge? Zato jer više volimo govoriti. Kada govorimo – imamo kontrolu. Ne moramo slušati ništa što me nas ne zanima i mi smo u središtu pažnje.

Robert Waldinger na čelu je istraživačkog tima na Sveučilištu Harvard koje je možda i najduže istraživanje o odrastanju ikada provedeno. To istraživanje pokušava odgovoriti na pitanje što nas čini zdravima i sretnima dok prolazimo kroz život? Najjasnija poruka koju je izvučena iz ovog 75-ogodišnjeg istraživanja jest: Dobri odnosi čine nas sretnijima i zdravijima.

Sažeti sve te savjete nije lako i najbolje je pogledati svaki od TED govora koji su bili prikazani tako da šaljemo naslove i poveznice svih govora.

1.    Joe Smith – Kako ispravno koristiti papirnati ručnik
2.    Terry Moore – Kako pravilno vezati cipele
3.    Kamal Meattle – Kako uzgojiti svježi zrak
4.    Terry Moore – Zašto je X nepoznanica
5.    David Pogue – 10 tehničkih savjeta za uštedu vremena
6.    Bel Pesce – 5 načina kako ubiti svoje snove
7.    Celeste Headlee – 10 načina kako imati bolji razgovor
8.    Robert Waldinger – Što čini dobar život

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice