Koprivnički TEDx zanimljivom skupinom govornika obilježava svojih pet godina postojanja

9. studenoga 2018.

Vrelo dobrih ideja, kreativnosti, motivacije i genijalnih umotvorina u subotu, 17. studenoga, točno u 18 sati ponovno će izbiti na površinu, gdje drugdje nego u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u Koprivnici.

Radi se, naravno, o TEDxKoprivnicaLibrary konferenciji, mjestu gdje se susreću stvaratelji, mislioci, sanjari i vođe sa znatiželjnicima koji uvijek dupkom napune knjižnični prostor. To se događa već petu godinu zaredom, a i ovo izdanje dovodi impresivnu postavu govornika.

Nju predvodi, kako i priliči, Koprivničanac. To je Aleksandar Vrhovec, informatičar, statističar i analitičar zaljubljen u glazbu. Izrada instrumenata, elektronike za glazbala, produciranje, sviranje u bendovima, ako ima veze s glazbom, on to obožava. U svom će govoru nastojati srušiti predrasudu o Koprivnici, pa i Hrvatskoj, kao mjestu u kojemu je mnogo toga neostvarivo, a malo toga moguće.

U knjižnicu dolazi i Sonja Hlebar, već deset godina aktivna u području gospodarenja otpadom, bilo da se radi o nagrađivanom projektu prikupljanja otpada teretnim biciklima, edukacijskim sustavom za škole i vrtiće ili pak računalnoj igri “Adventures of Eco”. Iz prve će nam ruke otkriti kako se nositi sa strahom pokretanja poduzetničke karijere kao žena i majka, pogotovo u neobičnim i neistraženim nišama kao što je njeno područje.

Anda Bukvić Pažin prevodi, piše, predaje i priča te jako, jako puno čita. Uz diplome iz njemačkog, engleskog i doktorat komparativne književnosti, ima i potvrdu da je samostalna umjetnica. Govorit će o važnosti slikovnica i o tome zašto smo svi u zabludi kada mislimo da je slikovnicu moguće prerasti. Saznat ćemo što su njoj donijele slikovnice, kao znanstvenici, prevoditeljici i majci, a što mogu donijeti svima nama.

Životopis Marka Matijaševića ocrtava pravog kreativca, a potvrda tome su i poslovi u vrhunskim marketinškim agencijama poput Bruketa&Žinić, Imago reklamne agencije, a možda ponajviše pokretanje izdavačke kuće za kolekcionarska izdanja Amaranthine Books. Svijet je oduševilo njihovo izdanje klasika The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, a ništa manje se ne očekuje niti od izdanja Dracule koje će, poput svog junaka, biti osjetljivo na svjetlo. Matijašević neće govoriti samo o uspjesima, već i o neuspjesima, nužnim da bi se uspjesi zapravo ostvarili.

Povjesničar Tvrtko Jakovina cijenjeno je ime u svom području i redoviti profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše za Jutarnji list, Globus, pisao je za Tportal, a i uređivao emisiju Treća povijest na HRT3. Svoje bogato iskustvo koje je stekao kao član Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose bivšeg predsjednika Ive Josipovića iskoristit će da prikaže uspješne i neuspješne diplomacije velikih i malih država te što bi male države, poput Hrvatske, trebale učiniti da budu prepoznatljive i cijenjene u svijetu.

Nikša Sviličić nije jednostruki ni dvostruki, već trostruki doktor znanosti. Paralelno je završio Filozofski fakultet, Akademiju dramskih umjetnosti i Fakultet političkih znanosti, i na svima bio jedan od najboljih studenata. Režirao je najnagrađivaniji hrvatski film u povijesti, “Vjerujem u anđele”, svira 11 instrumenata i profesionalno se bavio glazbom, dobio je Porina, napisao uspješan roman “Druga strana slutnje”, vlasnik je i programski direktor poslovne škole “Proactiva” i tko zna što još. Od njega ćemo saznati zašto neki ljudi u društvenim interakcijama dobivaju više simpatija od drugih, koja su pravila komunikacijske percepcije i postoje li neke male tajne kojima možemo poboljšati svakodnevnu komunikacijsku interakciju.

Besplatne ulaznice će biti dostupne u Odjelu za odrasle knjižnice od ponedjeljka 12.11.2018.


Sponzori bez kojih ova konferencija ne b

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice