Koprivnički knjižničari uče o finskoj knjižničnoj praksi

25. rujna 2013.

Zahvaljujući Kaisi Kytömäki, knjižničarki iz Finske koja će do kraja studenoga boraviti u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u okviru programa Grundtvig – cjeloživotno učenje odralih, koprivnički knjižničari su doznali niz zanimljivosti o radu finskih knjižnica, prije svega one u kojoj gošća radi. Njezino izlaganje, a potom i razgovor zamišljeni su kao svojevrsno učenje jednih od drugih zasnovano na komparativnoj analizi dviju knjižnica – one u Sastamali i naše u Koprivnici.
U uvodnom dijelu kolegica iz Finske iznijela je statističke podatke o cirkulaciji korisnika i građe. Za razliku od naše knjižnice gdje je svaki odjel fizički odijeljen zbog zgrade na nekoliko etaža, što je se osobito dojmilo, u finskoj su knjižnici svi odjeli u jednom otvorenom, prizemnom prostoru, lako dostupni slabo pokretnima. U gradu postoji više manjih narodnih knjižnica, a razlog tomu leži u činjenici da je grad zapravo kombinacija manjih gradova koji su se ujedinili u jedinstven grad Sastamala tek nedavne 2009. godine. Uz glavnu knjižnicu, smještenu na idiličnoj obali jezera, postoji još sedam ogranaka te jedna mobilna knjižnica u gradu te je iz tog razloga prisutna mobilnost osoblja među knjižnicama.
Zanimljivo je bilo saznati kako izgleda svakodnevni radni dan finske knjižničarke, kao i usluge koje nudi njena knjižnica. Primjerice, obavještavanje korisnika elektroničkom poštom tri dana prije isteka posudbe i dojava sms-om o dolasku rezervirane knjige. Također, knjižnica posjeduje jedan self-service uređaj za posudbu knjiga kojeg korisnici koriste samostalno, a pritom su im potrebni članska kartica i pin kod. Posjeduju i vanjsku jedinicu – pretinac za knjige gdje korisnici mogu vratiti knjige izvan radnog vremena knjižnice. Također, izdvojila je izrazito dobru regionalnu povezanost knjižnica kao i dobro organiziranu međuknjižničnu razmjenu građe. Takvoj povezanosti pridonosi činjenica da je Sastamala dio Pirkanmaa PIKI-mreže koja obuhvaća 22 općinske knjižnice na području regije Pirkanmaa sa sedamdeset knjižnica (ogranaka) i jedanaest bibliobusa. Za cijelu regiju vrijedi ista članska iskaznica, pa stoga korisnici mogu posuđivati iz svih knjižnica koje pripadaju spomenutoj regiji. Osim toga, knjižnice iz regije dijele zajedničku web knjižnicu u čijem stvaranju i oblikovanju sadržaja sudjeluje osoblje iz cijele regije.
Izlaganje je zaključeno lijepo gestom gošće iz Finske, uručenjem vrijedne donacije koprivničkoj knjižnici – knjigama finskih autora za djecu i odrasle, uglavnom prevedene na engleski, a među njima je knjiga o Finskoj (Meet the Finns), zatim knjiga o gradu Sastamala te nekoliko odabranih naslova čiji je autor cijenjeni finski dječji autor Mauri Kunnas. Ove knjige moći će posuditi građani Koprivnice i članovi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica i tako saznati nešto više o Finskoj, njezinoj kulturi i književnosti.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice