Koprivnički knjižničari posjetili Centar znanja u Pečuhu

5. lipnja 2014.

U sklopu programa stalnog stučnog usavršavanje zaposlenici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica posjetili su u subotu, 31.5.2014. Centar znanja u Pečuhu. Pridružili su im se i kolege iz Križevaca, Virja i Bjelovara.
Centar znanja novoizgrađeni je obrazovno-kulturni centar u Pečuhu otvoren 2010. godine u sklopu akcije Europski grad kulture. Pečuh je primjer grada koji je uspješno iskoristio svoju kandidaturu i status Europske prijestolnice kulture za renoviranje i gradnju svojih kulturnih objekata: knjižnice, koncertne dvorane Centra Kodály i objekata u Kulturnoj četvrti Zsolnay s Kazalištem lutaka i novom gradskom galerijom.
Centar znanja u Pečuhu u jednom zdanju objedinjuje Županijsku knjižnicu „Csorba Győző“, Gradsku i Sveučilišnu knjižnicu (knjižnice Filozofskog, Ekonomskog i Pravnog fakulteta). Površine je 13 000 m²; od toga 7500 m² knjižnica, a ostalo su prateći sadržaji: knjižara, restoran, ured za studente (centralna referada), izložbeni prostor i konferencijske dvorane. Koprivnički knjižničari su s velikim zanimanjem razgledali novu knjižničnu zgradu koja se prostire na čak četiri kata. Najviše ih je fascinirao prostor koji je za razliku od skučene koprivničke knjižnice dostatan kako za zbirke tako i za mnogobrojne korisnike. Radi se o modernom, reprezentativnom, multifunkcionalnom i ugodnom prostoru, kao i o modelu organiziranja i upravljanja knjižnicamam koji je prilagođen kulturno-obrazovnim potrebama 21. stoljeća. S arhitektonsko-simboličkog gledišta najzanimljiviji je središnji dio zdanja u obliku košnice. To je ujedno i meditativni prostor koji simbolizira svemir, izrađen kao mozaik od Zsolnai pločica koji je dizajnirala Nagy Márta, umjetnica tvornice keramike i porculana Zsolnai. S knjižničarskog aspekta prednosti zgrade su u integriranim knjižničnim zbirkama („sve na jednom mjestu“) i njihovoj dostupnosti svima, od najmlađih do najstarijih korisnika. Knjižnice raspolažu ukupno s oko milijun jedinica knjižnične građe. Otvorene su svaki dan 12 sati, članstvo je besplatno za djecu do 17 godina, studente i starije od 70 godina.
Koprivničanci su s velim zanimanjem razgledali i novi bibliobus Županijske knjižnice „Csorba Győző“, koji je nabavljen početkom 2014. godine te u potpunosti financiran sredstvima Europske unije. To je već drugo bibliobusno vozilo ove Knjižnice, čiji je prvi bibliobus nabavljen 2010. godine, također sredstvima Europske unije. Novi bibliobus je primjer suvremenog modela pokretne knjižnice s modernim uslugama, kao što je pristup računalima i internetu za korisnike, mutimedijalna opremljenost za razne edukativno-kulturne aktivnosti na pojedinim stajalištima, zbirke koje uz knjige omogućuju i posudbu novina i magazina i dr. Oba bibliobusa pružaju usluge mnogobrojnim etničkim zajednicama u 57 sela u mađarkoj županiji Baranja, a posebice naseljima ispod 500 stanovnika. Treba naglasiti da se bibliobusi s računalnim uslugama i pristupom internetu uklapaju u strategiju mađarske vlade i županija da se svakom mađarskom selu do 2018. omoguće informacijsko-komunikacijske usluge.
Koprivničke knjižničare pozdravila je ravnateljica Županijske knjižnice „Csorba Győző“ Pečuh gospođa Hajnalka Orosz Szabolcsiné, koja je prošle godine bila gost Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ na Festivalu bibliobusa i okruglom stolu posvećenom uslugama bibliobusa. Kvalitetno vođenje kroz Centar znanja koprivnički knjižničari duguju Istvánu Márkusu, zamjeniku voditelja Razvojne matične službe, Szlávni Kárpáti iz Županijske matične službe i Tímei Sarbak iz Zavičajne zbirke.
Posjet Centru znanja u Pečuhu početak je buduće suradnje, posebice u prikupljanju uspješnih iskustava i znanja mađarskih kolega o načinima povlačenja sredstava iz fondova EU, koji će Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županija biti dobrodošla za gradnju nove knjižnične zgrade, kao i nabavu novog bibliobusa.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice