Koprivnički knjižničari čestitaju 102. rođendan Zvonimiru Tomcu

27. siječnja 2021.
Zvonimir Tomac

Najstariji koprivnički knjižničar Zvonimir Tomac proslavit će u srijedu, 27. siječnja 2021. svoj 102. rođendan.  Tridesetih godina 20. stoljeća angažirao se u tada jedinoj koprivničkoj javnoj knjižnici Društva akademičar, koju su vodili koprivnički studenti, a zajedno s  akademski obrazovanim građanima kreirali su  društveno-kulturni život tadašnje Koprivnice i  svojim zabavama, predavanjima i filmskim predstavama…

Zvonimir Tomac rođen je 27. 1. 1919. u Koprivnici u  uglednoj trgovačkoj obitelji Mihovila Tomca, koji je jedno vrijeme izdavao novine “Koprivnički Hrvat” (usput, u tom svojstvu značajan je akter i u romanu „Vošicki“ Marka Gregura).  U  Koprivnici se školovao od 1925. do 1937. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu 1941. godine. Radni vijek proveo je kao inženjer šumarstva u Podravini, Banovini, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri. Umirovljen je 1977.  Živi s obitelji u Rijeci. U mirovini se  posvećuje  slikanju i pisanju.. Stara Koprivnica s ulicama i prepoznatljivim mjestima (potok, Bašča) česti je motiv njegovih slika, kao što je sjećanje na ljude i događanje nezaobilazna tema  njegovih knjiga.

Početkom ove  godine gospodin Tomac je na adresu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ poslao  svoju novu knjigu „Povečernja zvonca“, poklon koprivničkim građanima – članovima Knjižnice kao i prethodnih četrnaest knjiga poezije, crtica, eseja, komentara. Suradnja  i prijateljstvo koprivničkih knjižničara i gospodina Tomca traje deset godina, naročito nakon njegovih posjeta 2011., 2012. i 2014. godine i književnih susreta sa stanarima Doma za starije i nemoćne u Koprivnici.  Stoga mu oni od srca žele puno zdravlja i novih knjiga.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice