Koprivnički i križevački bibliobus sudjelovali na 8. festivalu putujućih knjižnica u Rijeci

11. lipnja 2019.

Obje županijske putujuće knjižnice – bibliobus Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica sa svojom posadom, voditeljicom Bibliobusne službe, diplomiranom knjižničarkom Petrom Dravinski i vozačem i knjižničarom Sinišom Lukačem, te bibliobus Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci i njegov vozač i knjižničar Igor Kuzmić, gostovale su krajem prošlog tjedna na velikom okupljanju svih hrvatskih bibliobusa – 8. festivalu hrvatskih bibliobusa, održanom 7. i 8. lipnja 2019. u Rijeci. Skupu su također prisustvovale i održale izlaganja ravnateljica križevačke Gradske knjižnice, Marjana Janeš – Žulj i voditeljica Županijska matične službe za narodne i školske knjižnice u Županiji, Ljiljana Vugrinec. Domaćin skupa i suorganizator bila je Gradska knjižnica Rijeka, a glavni organizator Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Festival bibliobusa, održan u petak, 7. lipnja, u središtu grada Rijeke, na popularnom riječkom Korzu, okupio je čak 15 šarenih, manjih i većih bibliobusnih vozila iz 6 zemalja: osim iz Hrvatske, prisustvovali su mu i putujući knjižničari koji su sa svojim bibliobusima doputovali iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije.

Sve živopisne bibliobuse, kao i prigodnu izložbu plakata na Korzu na temu putujućih knjižnica u Hrvatskoj i u svijetu, obišao je tijekom festivala veliki broj građana, osobito djece, kako bi se upoznali s putujućim knjižnicama iz različitih krajeva i zemalja te naučili nešto više o tome kako one izgledaju iznutra, što sve prevoze i kakve knjižnične usluge pružaju korisnicima na svojim stajalištima.

I kroz koprivnički i križevački bibliobus prošlo je više stotina posjetitelja, ponajviše djece, ali i odraslih, koji su s velikim zanimanjem razgledali interijer i knjižni fond bibliobusa. Knjižničari u bibliobusima rado su i strpljivo odgovarali na sva pitanja o tome u koja mjesta bibliobus sve vozi, što najviše vole čitati njegovi članovi, kakve sve programe bibliobusi organiziraju za svoje korisnike… I ovu prigodu knjižničari su, kao i uvijek, iskoristili za promociju svoga kraja, pa su svi posjetitelji naših bibliobusa dobili  na dar promotivne materijale ili reklamne proizvode sponzora sudjelovanje bibliobusa na festivalu u Rijeci – Podravke i Carlsberga, te Turističkih zajednica grada Koprivnice, grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Svima njima knjižničari i ovim putem zahvaljuju na podršci!

Uz festival bibliobusa, održan je tematski stručni skup  s  međunarodnim sudjelovanjem  – 14. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj – na kojem je izlaganja održalo tridesetak predavača iz Hrvatske, Španjolske, Italije, Slovenije, Srbije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Među izlagačima bile su i predstavnice koprivničke i križevačke knjižnice: Ljiljana Vugrinec, u bloku pozvanih izlaganja zajedno s Ljiljanom Črnjar iz Rijeke održala je izlaganje „Bibliobusi-putujuće knjižnice: hrvatska priča“; Marjana Janeš-Žulj u tematskom bloku o dobrim primjerima iz prakse govorila je o 10 godina križevačke putujuće knjižnice, a Petra Dravinski predstavila je kulturno-animacijske programe koprivničkog bibliobusa pod nazivom „Kultura putuje u pokretnoj knjižnici: Bibliobus vam dovodi u goste…“

Stručna bibliobusna konferencija u Rijeci imala je i svečani karakter jer je njome obilježeno 50 godina od početka rada prvog namjenskog bibliobusa u Rijeci, koji je krenuo na put 9. lipnja 1969., i to ne samo kao prvi u Hrvatskoj, već i u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Na prijedlog Komisije za pokretne knjižnice, Hrvatsko knjižničarsko društvo  stoga je odabralo upravo 9. lipnja kao Dan hrvatskih bibliobusa koji će se ubuduće svake godine obilježavati u cijeloj Hrvatskoj. Povodom prvog obilježavanja tog nacionalnog Dana, u Rijeci su dodjeljene  zahvalnice za uspješan rad bibliobusnim službama koje u ovoj godini slave jubilarne godišn

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice