Koprivnički bibliobus u posjetu romskom naselju u Herešinu

9. travnja 2015.

Povodom Svjetskog dana Roma koji se svake godine obilježava 8. travnja, u četvrtak 9.4.2015. bibliobus Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica posjetio je romsko naselje u Herešinu. Posjet je realiziran u suradnji s Udrugom Roma „Korak po korak“, a s ciljem poticanja rane pismenosti među romskim obiteljima i približavanja knjige i knjižnične usluge stanovnicima romskih naselja na području Koprivničko-križevačke županije.

Romsko naselje u Herešinu posjetila je bibliobusna posada, dipl. knjižničarka Ana Škvarić i vozač Siniša Lukač te predstavnici udruge „Korak po korak“, predsjednik Franjo Horvat i tajnik Zoki Horvat. Usprkos tome što je posjet održan ujutro, s početkom u 8.15 sati, u bibliobusu se okupilo tridesetak stanovnika romskog naselja svih dobnih skupina, najviše majki s malom djecom. Svi su s interesom razgledali vozilo i listali slikovnice te su dobili informacije o mogućnosti besplatnog učlanjenja, o njima najbližem bibliobusnom stajalištu i o uslugama koje pruža Bibliobusna služba koprivničke knjižnice. Svim stanovnicima podijeljeni su darovi (slikovnice i slatkiši) koje su za njih prikupili sudionici 6. okruglog stola Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području održanog 30.03.2015. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica.

Posjeti bibliobusa romskim naseljima na području Koprivničko-križevačke županije dio su programa podrške romskoj zajednici koje koprivnička knjižnica provodi još od 2000. godine. Ova je inicijativa započeta u studenome 2014., a bibliobus je dosad osim naselja u Herešinu obišao i Žlebic u Reki te Stisku u Đurđevcu. Do ljeta 2015. bibliobus će obići i naselje Autoput u Botovu, također u suradnji s Udrugom Roma „Korak po korak“. Organizacijom posjeta romskim naseljima na području Koprivničko-križevačke županije Bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica uključila se u kampanju „Vidiš li me? Dikhes lji man? Da li m vez?“ Mreže podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice