KOPRIVNIČKI BIBLIOBUS – POKRETNA KNJIŽNICA USKORO ĆE REDOVITO DOLAZITI I U OPĆINU NOVO VIRJE!

15. studenoga 2013.

U četvrtak, 14.11.2013., bibliobus Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica gostovao je u Novom Virju, radi prezentacije bibliobusne knjižnične usluge članovima Općinskog vijeća i mještanima Novoga Virja. Tom prilikom bibliobus je bio otvoreno za razgledanje svima zainteresiranima, a članovi bibliobusne posade knjižničar Mladen Tudić i vozač Ivo Trepotec spremno su odgovarali na pitanja posjetitelja kojih je kroz bibliobus prošlo dvadesetak. Voditeljica Županijske matične službe Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, Ljiljana Vugrinec, održala je za članove Općinskog vijeća prezentaciju o bibliobusnim uslugama i mogućnostima korištenja redovitog bibliobusnog stajališta u Općini Novo Virje te ih upoznala i sa zakonskom obavezom svake općine u Republici Hrvatskoj da za svoje stanovništvo osigura neki od oblika pristupa knjižničnim uslugama – bilo kroz mjesnu ili kroz pokretnu knjižnicu.
Da interes za knjižničnu uslugu u Novom Virju postoji, govori i podatak o korištenju knjižne građe iz probnog knjižničnog stacionara bibliobusa koji je formiran krajem 2012. godine u Novom Virju, u Područnoj školi Drenovica: tijekom šest mjeseci knjige u stacionaru izmijenjene su sedam puta, tako da je kroz stacionar prošlo ukupno 316 naslova od kojih je svaki za to vrijeme posuđen i pročitan i po nekoliko puta. Školska knjižničarka u OŠ Ferdinandovac, prof. Lidija Levačić Mesarov i ravnateljica Dječjeg vrtića u Novom Virju, Željka Hrženjak, koje su također prisustvovale dijelu sjednice Općinskog vijeća u kojem se raspravljalo o uvođenju bibliobusnog stajališta u Novom Virju, podržale su ovu ideju te istakle koliko je važno za poticanje čitanja kao životno važne vještine, osobito kod djece, da imaju u vlastitom mjestu mogućnost pristupa što raznovrsnijim knjigama i drugim izvorima informacijama te različitim knjižničnim uslugama i programima.

Vjećnici Općine Novo Virje prihvatili su, stoga, ponudu koprivničke Knjižnice te svojim glasovima podržali prijedlog o uvođenju bibliobusne usluge i u ovoj općini od početka 2014. godine. Štoviše, složili su se da odricanjem od jedne svoje vjećničke naknade pomognu Općini u pokrivanju dijela troškova za sufinanciranje bibliobusa u prvoj godini njegovog korištenja u Novom Virju. Zahvaljujući tome što će Općina iz svoga Proračuna sufinancirati troškove dolaska bibliobusa u Novo Virje, za same mještane usluga bibliobusa bit će besplatna, tj. oni neće morati plaćati nikakvu članarinu kod upisa u bibliobus. Točno vrijeme budućih redovitih dolazaka i stajanja bibliobusa u Novom Virju bit će poznati do kraja 2013. godine, a svi potencijalni korisnici bit će o tome na vrijeme obaviješteni putem sredstava javnog informiranja. Za sad je dogovoreno da će bibliobus dolaziti u Virje u razmacima od po 15 dana, i da će stajati kod sve tri područne škole koje djeluju na području Općine Novo Virje – Medvedička, Drenovica i Crnec, te kod Dječjeg vrtića “Bregunica” u Novom Virju. Prvi dolazak bibliobusa u Novo Virje u planu je za četvrtak, 23. siječnja 2014.

Inače, uslugama pokretnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji do sad je bilo pokriveno 18 općina, a s Novim Virjem bit će ih 19. To je moguće zahvaljujući financijskoj potpori Koprivničko-križevačke županije koja u značajnom iznosu još od 2009. godine redovito sufinancira troškove općina u svrhu korištenja dva županijska bibliobusa: koprivničkog, koji će sada knjižničnom uslugom pokrivati 16 općina, te križevačkog koji je manjega kapacitete te pokriva još 3 općine. S obzirom da dvije općine u našoj Županiji imaju svoje samostalne knjižnice – to su Virje i Gornja Rijeka – preostala je još samo jedna općina u Županiji koja svom stanovništvu do sad nije osigurala mogućnost korištenja knjižničnih usluga na svome području, u skladu sa Zakonom o knjižnicama. Radi se o Općini Molve gdje se u skoro vrijeme očekuje otvaranje samostalne općinske knjižnice, za koju su još prije nekoliko godina osigurani prostor i oprema te pribavljen po

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice