Koprivničke knjižničarke vratile se sa Svjetskog knjižničarskog i informacijskog kongresa u Wroclawu

1. rujna 2017.

    Predstavnice koprivničke knjižnice, Maja Krulić Gačan i Ida Gašpar sudjelovale su zajedno s 3100 knjižničara, informacijskih i drugih stručnjaka iz 122 zemlje svijeta, na Svjetskom knjižničarskom i informacijskom kongresu u Wroclawu, Poljska, od 19. – 25. kolovoza 2017. U skladu s temom  “Knjižnice. Solidarnost. Društvo.”, tijekom programa je učestalo naglašena važna uloga knjižnice u današnjem društvu u vrijeme intenzivne globalizacije, koja bi trebala biti mjesto susreta, uzajamnog poštovanja, solidarnosti gdje informacija postaje dostupna svima u raznim oblicima. Knjižničarke su pohađale sesije predavanja i radionica različite tematike, pogledale su i izlaganja na posterima više od 180 sudionika te posjetile knjižnice.

    Maja Krulić Gačan održala je izlaganje u iznimno posjećenoj sesiji vezanoj uz referentne i informacijske usluge, a na temu: “Kriza profesionalnog identiteta ili prilika za osobni razvoj: iskustvo knjižničara informatora”. U radu je stavljen naglasak na raskorak koji se javlja između pružanja referentnih i informacijskih usluga usmjerenih uglavnom na rad s knjižničnim zbirkama u odnosu na suvremenu svakodnevnu praksu knjižničarskog posla gdje su u središtu svih zbivanja korisnici i njihove potrebe.

    U središtu pažnje bila je nova online platforma promovirana pod sloganom IFLA Global Vision discussion, a ideja je da se na globalnoj razini, putem javne rasprave ujedine svi knjižničari svijeta i zajedno traže rješenja za izazove koji slijede u budućnosti. Dostupna je i mapa knjižnica IFLA Library Map of the World (https://librarymap.ifla.org/map) koja bi trebala biti reprezentativni izvor statističkih podataka o svim knjižnicama svijeta.

    O svim zanimljivostima, problemima i inspirativnim programima knjižničarke će izvijesti svoje kolege i stečena zvanja primijeniti u daljnjem radu kako bi zajedno pružili još kvalitetnije i raznovrsnije usluge i aktivnosti. Sudjelovanje koprivničkih knjižničarki na svjetskom Kongresu IFLA-e i ove godine, osim same Knjižnice,  financijski podupire Ministarstvo kulture RH.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice