Koprivničke knjižničarke u okviru ERASMUS+ projekta posjetile Knjižnice grada Aarhusa u Danskoj

6. studenoga 2019.

Koprivničke knjižničarke u okviru ERASMUS+ projekta posjetila Knjižnice grada Aarhusa u Danskoj

Od 6. do 13. listopada 2019. knjižničarke Danijela Petrić i Maja Krulić Gačan iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica boravile su u Aarhusu, drugom po veličini gradu u Danskoj. U okviru ERASMUS+ programa KA105 Mobilnost osoba koje rade s mladima  i projekta „Knjižnica kao središte neformalnog i informalnog učenja mladih“ posjetile su i pratile rad Knjižnica grada Aarhusa koje su osim po svojim brojnim programima i uslugama svjetski poznate po središnjoj knjižničnoj zgradi DOKK1 koju je IFLA (International Federation of Library Associations) 2016. proglasila najboljom knjižničnom zgradom u svijetu. Osim toga, Knjižnice grada Aarhusa poznate su i kao centar za stručno usavršavanje knjižničara.

Grad Aarhus ima oko 320 000 stanovnika, drugo po veličini sveučilište u Danskoj i najveću luku u Danskoj. Ovaj je grad bio Europska prijestolnica kulture 2017. godine. Zanimljivo je naglasiti da je prosječna dob stanovnika grada 23 godine pa su brojni knjižnični programi i događanja usmjereni upravo mladima.  U okviru Knjižnica grada Aarhusa djeluje 19 knjižnica. Dokk1 je središnja knjižnica uz koju djeluje još 18 ogranaka, 4 veća i 14 manjih. U novoj zgradi središnje knjižnice DOKK1 smješteni su i odjeli gradske uprave koji posluju s građanima te arhiv, a dio uredskog prostora zgrade iznajmljuje se raznim tvrtkama.  Ova je zgrada otvorena za javnost 2015. godine, a proizašla je iz arhitektonske kuće Schmidt Hammer Lassen. Njenom gradnjom stvoren je novi urbani trg u luci, a otvaranjem rijeke koja je prije bila zatvorena stvorena je potpuno nova vizura grada. Proces izgradnje ovog modernog zdanja koje se prostire na 30 000 m2 trajao je 10 godina. Nova knjižnica mjesto je susreta, mjesto za razgovor, razmjenu ideja, neformalno učenje, znanje, inspiraciju. Mjesto gdje možete vidjeti i upoznati druge ljude. To je prije svega kuća za ljude, a ne za knjige.

Tijekom studijskog posjeta knjižničarke su temeljito upoznale organizacijsku strukturu Knjižnica grada Aarhusa, strategije razvoja, način na koji stvaraju partnerske odnose i kako komuniciraju s javnostima. Poseban je naglasak bio na strateškim inicijativama u skladu s ciljevima UN-ove strategije 2030: Strategiji za poticanje čitanja, Design Thinkingu, upravljanju bazama podataka i podacima općenito te medijskoj pismenosti. 

Posebno je bilo zanimljivo i vrijedno slušati i u praksi vidjeti kako funkcioniraju metode Design Thinkinga koje je predstavila Lisbeth Mærkedahl, knjižničarka iz Tima mladi i odrasli u DOKK1, ali i ostali ambasadori Design Thinkinga zaposleni na različitim odjelima i projektima u Knjižnicama grada Aarhusa. Knjižnica je dobila stipendiju iz fondacije Billa i Melinde Gates i s tvrtkom IDEO, koja globalno djeluje na poboljšanje kroz primjenu kreativnih rješenja, i knjižnicom iz Chicaga razvili su Design Thinking metodu za knjižnice. Ove se metode mogu primjenjivati za rješavanje vrlo različitih problema, od izazova vezanih uz izgradnju nove knjižnične zgrade, kao što je to bio slučaj kad se gradila zgrada knjižnice DOKK1, pa do jednostavnijih izazova kao što je osmišljavanje rasporeda građe i opreme u glazbenom odjelu kako bi on odgovarao navikama i potrebama korisnika. Upravo je empatija ključna riječ kad govorimo o Design Thinkingu tako da su želje, potrebe, stavovi, navike i način života krajnjih korisnika polazište u traženju rješenja, a pretpostavka je da procesu pristupamo otvorenog uma. Na temelju prikupljenih informacija i provedenih istraživanja stvaraju se prototipovi rješenja koji se zatim testiraju u praksi, odbacuju ako ne funkcioniraju ili prihvaćaju i nadograđuju.

Tijekom studijskog putovanja knjižničarke su upoznale i rad Odjela za obitelj i djecu te Odjela za odrasle. Odjel za obitelj i djecu fokusiran je

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice