Koprivničke knjižničarke donijele velika priznanja s nacionalnog skupa u Zadru

11. listopada 2022.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica još jednom je potvrdila svoju stručnu izvrsnost uspješnim sudjelovanjem njenih knjižničara na 47. Skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva i međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Knjižnice grade nove svjetove“, održanoj 5.-8. listopada 2022. u Zadru.

Skup je obuhvatio različite teme i izazove s kojima se suočava knjižničarska profesija u cijelom svijetu, uslijed neminovnih promjena čitateljskih navika korisnika i čitateljske kulture. Suvremene društvene prilike i digitalizacija društva, migracije stanovništva, zdravstvene, ratne i gospodarske krize pomiču granice knjižnične djelatnosti te se od knjižnica očekuje brza prilagodba brojnim posebnim potrebama u zajednici.  I hrvatske knjižnice razvijaju nove modele rada i kampanje za promicanje čitanja i razvoj pismenosti, nastojeći odgovoriti na individualne potrebe korisnika s ciljem socijalne inkluzije, solidarnosti i pružanja podrške za poboljšanje kvalitete života.

Upravo je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica već niz godina jedna od predvodnica novih stručnih trendova u Hrvatskoj, što potvrđuju i tri izlaganja o njenim uspješnim projektima održana na ovoj konferenciji.

Maja Krulić  Gačan i Ana Škvarić u izlaganju „Premalo čitam – podcast kao program poticanja čitanja“ predstavile su novi knjižnični projekt kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Podcast je nastavak programa Ambasadori čitanja pokrenutog 2021. i u njemu sudjeluju upravo knjižnični korisnici – kao ambasadori čitanja.  Sa slušateljima na mreži, oni dijele svoje misli o važnosti knjige i čitanja za njih osobno, govore o vlastitom iskustvu i motivaciji za čitanje kako bi druge potakli da i sami krenu u istraživanje različitih književnih tema, pravaca i autora  te pronađu novo unutarnje zadovoljstvo u čitanju. Dosadašnji uspjeh i dobru slušanost podcast duguje i svom voditelju – Goranu Živkoviću-Žiki, poznatom koprivničkom glazbeniku i pedagogu po profesiji  koji na sebi svojstven ležeran, zabavan, ali i vrlo inspirativan način vodi razgovore s gostima podcasta. Poveznica na snimljene epizode: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/podcast-premalo-citam/

Izlaganjem pod nazivom „Putovanje s Magdalenom: izdavački projekt Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica zakoračio izvan hrvatskih granica“, Ana Škvarić predstavila je nastavak projekta „Magdalenina knjižnica na kotačima“, kao prve tiskane slikovnice iz naklade koprivničke Knjižnice, objavljene 2020. Nakon odličnog prijema slikovnice, za koju je njena autorica, Željka Horvat Vukelja,  inspiraciju pronašla u koprivničkom bibliobusu, njegovim knjižničarima i korisnicima,  ukazala se želja i potreba da tekst slikovnice bude preveden i na druge europske jezike, jer je priča univerzalna te kao takva zanimljiva i stranoj publici. Prvi korak prema međunarodnom putovanju slikovnice bio je prijevod na engleski, koji je nedavno ugledao  svjetlo dana te će tako ova lijepa i topla priča o putujućoj knjižnici, u slikovnici obogaćenoj prekrasnim ilustracijama Andreje Živko, s engleskim tekstom uskoro postati dostupna malim čitateljima širom Europe.

„Putujuće knjižnice kao most do udaljenih korisnika: primjer međunarodne suradnje knjižničara kroz Erasmus+ program“ bio je naziv izlaganja kojim je Ljiljana Vugrinec  zajedno sa Silvijom Perić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica predstavila rezultate desetodnevne mobilnosti u okviru knjižničnog Erasmus+ projekta „Putujuće knjižnice bez granica“. Sudionice projekta posjetile su u travnju ove godine provincije Barcelona i Lleida u Autonomnoj pokrajini Kataloniji u Španjolskoj kako bi upoznale modele djelovanja katalonskih putujućih knjižnica – bibliobusa, ali i organizaciju te sustav narodnih knjižnica u Kataloniji općenito. Za provođenje projekta EU je odobrila 3.842 eura. Web stranica projekta: https://erasmusbibliobus.wixsite.com/home

Knjižnica je posebno ponosna što su se čak dvije njene knjižničarke sa Skupštine u Zadru vratile sa značajnim nacionalnim nagradama. Viša knjižničarka Ida Gašpar dobitnica je nagrade „Eva Verona“ koja se dodjeljuje mladim knjižničarima, članovima Hrvatskoga knjižničarskog društva, za posebno zalaganje u radu, inovacije i promicanje knjižničarske struke. Ljiljana Vugrinec, knjižničarska savjetnica, dobitnica je Kukuljevićeve povelje, nagrade knjižničnim djelatnicima, članovima Hrvatskoga knjižničarskog društva, za dugogodišnji rad i značajne rezultate na unapređenju knjižničarske djelatnosti.

Da su nagrade otišle u prave ruke, svjedoče i njihove biografije.

Ida Gašpar u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica zaposlena je od 2014. godine. Djelatnica je Dječjeg odjela, a osim rada s korisnicima na odjelu, sudjeluje u uvođenju novih usluga za djecu i roditelje te u provedbi i koordinaciji postojećih programa i promidžbenim aktivnostima među kojima se posebno ističu Olimpijada čitanja, Knjižnica u vrtiću, čitateljski klub Čituljko, kampanja I ja želim čitati!, program Medijska abeceda, digitalna slikovnica Mitska bića – digitalna priča… Jedna je od pokretačica zajedničkog kreativnog prostora Makerspace u kojem se organiziraju i provode edukacije za korisnike o korištenju novih tehnologija i medijskoj pismenosti, dio je četveročlanog tima koji je osmislio i pokrenuo novi web knjižnice, dio je tima TEDxKoprivnicaLibrary, u okviru Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara s kolegama iz knjižnice provodi tečaj Kako pokrenuti TEDx programe u vlastitoj knjižnici, dio je tima za kreiranje i primjenu novog vizualnog identiteta knjižnice i voditeljica je projekta kcConnect – međunarodne knjižničarske nekonferencije koja je po prvi puta uspješno održana u rujnu 2022. godine u Koprivnici.

Ljiljana Vugrinec bilježi više od 30 godina rada u knjižničarstvu. U koprivničkoj knjižnici radi od 1996. godine kao voditeljica Županijske matične razvojne službe Koprivničko-križevačke županije. U okviru svog radnog mjesta obavlja poslove vezane za osnivanje, izgradnju i opremanje te unapređivanje rada školskih i narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojima provodi i stručni nadzor knjižničnog poslovanja te im pruža stručnu pomoć u radu. Kao mentor, uvodi u rad mlade knjižničare, objavljuje i recenzira radove u stručnim publikacijama te trajno zagovara knjižnice, knjige i čitanje. Sudjeluje u brojnim programima i projektima knjižnice, kao što su Knjige za bebe,  Koprivnica čita i drugi, a od novijih sadržaja jedna je od pokretačica porgrama poticanja čitanja za mlade Godišnja doba s Harryjem Potterom u knjižnici. Uključena je u niz programa i projekata unaprijeđenja knjižnica i njihovih usluga za korisnike na županijskoj i nacionalnoj razini, a posebno je angažirana u promoviranju bibliobusnih službi. Jedna je od osnivačica i dugogodišnja članica Komisije za pokretne knjižnice HKD-a te sudjeluje u organizaciji stručnih skupova i festivala bibliobusa. Predavačica je u nacionalnom Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara u tečaju na temu  pokretnog knjižničarstva. U samoj Knjižnici dio je stručnog tima u projektu nabave novog bibliobusa Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica koji je upravo u tijeku.

O stručnim i profesionalnim kompetencijama Ide Gašpar i Ljiljane Vugrinec te njihovom doprinosu radu i razvoju Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica  mogao bi se napisati opsežan rad i ovo je samo djelić njihovih postignuća u knjižničarstvu. Međutim, jednako je važno, ako ne i važnije naglasiti da je riječ o kolegicama koje u sve projekte ulaze i sve poslove obavljaju sa srcem i strašću, koje odlikuje toplina i empatija u radu s korisnicima i kolegama, koje su podržavajući dio svakog tima u koji su uključene, s kojima je užitak raditi i surađivati i koje su dragocjen dio kolektiva Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice