Koprivnička knjižničarka u međunarodnom projektu INELI-Balkans

8. prosinca 2015.

U grčkom gradu Solunu od 26. do 29.11.2015. održan je prvi susret sudionika međunarodnog projekta INELI-Balkans (International Network of Emerging Library Innovators/Balkan region), a jedna od sudionica ove konvencije bila je i Ana Škvarić, koprivnička knjižničarka i voditeljica Bibliobusne službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Projekt INELI-Balkans pokrenula je grčka neprofitna organizacija Future Library s ciljem razvoja kreativnosti i inovativnosti, stvaranja partnerstava među knjižnicama i jačanja suradnje knjižičara i informacijskih stručnjaka s područja Balkana. Cilj ovoga projekta ujedno je i stvaranje održive mreže knjižničara-inovatora na području Balkana koja će poticati daljnju suradnju, inovaciju, e-učenje i eksperimentiranje s novim idejama, sve u korist naših narodnih knjižnica, pa tako i Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. Projekt je započet radnim susretom svih sudionika u Solunu, a trajat će do studenoga 2017. kao projekt online učenja i umrežavanja stručnjaka.

U projektu su okupljeni stručnjaci iz 12 zemalja, a delegaciju Republike Hrvatske činili su Gorana Tuškan, ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka i amabasadorica projekta za Hrvatsku, Mladen Masar iz Gradske knjižnice Zadar, mentor odabranoj skupini inovatora te Vesna Kurilić (Gradska knjižnica Rijeka), Ivana Faletar Horvatić (Knjižnice grada Zagreba) i Ana Škvarić (Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica) kao hrvatske predstavnice skupine 36 inovatora s područja Balkana.

Tijekom četverodnevnog programa sudionici su na brojnim nekonvencionalnim radionicama poticani na međusobno upoznavanje, diskusiju i suradnju s ciljem stvaranja održive mreže INELI-Balkans. Za sve sudionike organiziran je i studijski posjet gradskoj knjižnici u Veriji, gradu u blizini Soluna, jednoj od oglednih grčkih knjižnica suvremeno uređenoj i opremljenoj zahvaljujući financijskoj podršci zaklada Stavros Niarchos i Bill & Melinda Gates. Ambasadori, mentori i inovatori okupljeni u projektu INELI-Balkans imali su priliku sudjelovati i na pojedinim predavanjima i radionicama dvodnevne konferencije Future Libary Unconference koja je okupila vodeće svjetske stručnjake s područja knjižničarstva, a održana je u Solunu istovremeno kad i prva konvencija INELI-Balkans.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice