Koprivnička knjižnica priključila se provođenju prve nacionalna kampanje posvećene poticanju ranog glasnog čitanja „Čitaj mi!“

5. travnja 2013.

Koprivnička knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ svojim aktivnostima za bebe i malu djecu pridružuje se provođenju prve nacionalne kampanje za poticanje ranog glasnog čitanja „Čitaj mi!“. Kampanja je službeno započela u utorak, 2. travnja na Međunarodni dan dječje knjige , a provodit će se tijekom cijele 2013. godine.
U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ provodit će se programi usmjereni na poticanje čitanja od najranije dobi. Projekt Knjige za bebe kojim se svim bebama rođenim u koprivničkom rodilištu i njihovim roditeljima poklanja prva slikovnica, brošura kako čitati djeci i pozivnica za besplatno učlanjenje u knjižnicu provodit će se tijekom cijele godine. Svake treće subote u mjesecu u knjižnici će se održavati Pričaonice za bebe i malu djecu koje vode odgajateljice, stručnjaci za određena područja i knjižničari. Preporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti roditelji mogu pronaći i u priručniku „Igrajmo se! Čitaj mi!: priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu“ kojeg je Knjižnica izdala početkom prošle godine. U Dječjem odjelu knjižnice roditelji mogu pronaći mnoštvo slikovnica za djecu do 3 godine, priručnike za roditelje vezane uz odgoj djeteta, a mogu dobiti i savjet što čitati djetetu određene dobi. Savjete što i kako čitati djeci zainteresirani mogu vidjeti u izlogu knjižnice od 2. do 10. travnja, a više informacija o samoj kampanji i nagradnoj igri u koju se mogu uključiti roditelji s malom djecom na web stranici kampanje www.citajmi.info.
Kampanju je pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo, Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska s ciljem da se kod roditelja, ali i društva u cjelini razvije svijest o potrebi čitanja djeci od najranije dobi.
Čitanje djetetu od najranije dobi pomaže bržem razvoju djeteta, djeca pokazuju veće zanimanje za okolinu, brže uče, bolje komuniciraju s drugima te razvijaju predčitalačke vještine, što sve izravno utječe na njihov budući uspjeh. Osobito je važno u obiteljima razvijati svijest o važnosti čitanja od najranije dobi, a aktivnosti vezane uz čitanje trebaju postati dio svakodnevnog druženja djece i roditelja. Stoga pozivamo sve roditelje s malom djecom da kod kuće stvaraju poticajnu atmosferu za čitanje, da okruže djecu sa slikovnicama, da trenuci čitanja budu ugodni te da se vesele zajedničkom čitanju.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice