KOPRIVNIČKA GRADSKA KNJIŽNICA SVE JE POPULARNIJE MJESTO ZA UČENJE I STUDIRANJE, DRUŽENJE I PROVOĐENJE SLOBODNOG VREMENA

19. lipnja 2013.

I najnovji podaci potvrđuju već duže vrijeme prisutan trend konstantnog povećanja broja posjeta i korištenja knjižnice, i to ne samo u segmentu posudbe građe, već osobito kao prostora za učenje, studijski rad, druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Ali, upravo za ove potrebe građana i knjižničnih korisnika, u koprivničkoj knjižnici najviše nedostaje prostora.
U 2013. godinu Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” ušla je s gotovo 9000 članova, 153.232 jedinica knjiga i ostale multimedijalne građe, 122.027 posjeta, 166.972 posudbi građe i oko 200 različitih program za djecu i odrasle koji su realizirani tijekom 2012. godine.

Trend iznimne posjećenosti i sve većeg korištenja različitih knjižničnih usluga nastavljen je i u prvoj polovici 2013. što pokazuje podatak da je u tjednu od 3. do 8. lipnja 2013. knjižnicu posjetilo i koristilo 2.508 korisnika, ili 418 dnevno. Rezultat je to redovitog godišnjeg praćenja posjeta temeljem ručnog upisivanja svakog posjetitelja tijekom jednog tjedna (brojenje se ponavlja 2 puta tijekom kalendarske godine, što je prema ISO standardu 2789 propisani način za prikupljanje statističkih podataka o broju posjeta korisnika za one knjižnice koje nemaju mogućnost automatskog brojenja posjeta.)

Prema prikupljenim podacima, najveći broj posjeta korisnika zabilježen je u Odjelu za odrasle – 1.048, (175 dnevno) zatim u Dječjem odjelu kojeg je u tjedan dana posjetilo 775 korisnika (129 dnevno), te u Stručno-znanstvenom odjelu s 546 posjeta (91 dnevno), dok su Čitaonicu dnevnog tiska dnevno koristila u prosjeku 23 čitatelja (ukupno 139).

Analiza podataka iz poslovanja knjižnice u prvih pet mjeseci 2013. pokazuje također da je broj učlanjenih korisnika (3.525) zadržan na približnoj razini u odnosu na isto razdoblje prošle, 2012. godine, ali je u 2013. znatno porastao broj posuđene građe, tj. cirkulacije koja je npr. u Odjelu za odrasle u odnosu na isto razdoblje porasla gotovo za 3.500 primjeraka, te u 2013. korisnici u ovom Odjelu u prosjeku posude / vrate 611 naslova dnevno.

U Stručno-znanstvenom odjelu u porastu je broj korisnika te sati korištenja interneta za oko 10% (dnevno se prosječno 37 korisnika služi internetom), a također je znatno poraslo korištenje učionice za miran studijski rad – za oko 30%. Ova učionica koja se nalazi na prvom katu knjižnične zgrade postala je omiljeno mjesto koprivničkim studentima koji trebaju miran kutak za učenje radi pripremanja ispita, a među njima najbrojniji su studenti Medijskog sveučilišta.

Dječji odjel bilježi porast posudbe neknjižne građe, kao i bibliobus, a u Dječjem odjelu povećano je također korištenje društvenih igara, posudba tematskih kovčežića sa slikovnicama, više je tematskih pretraživanja, rješenih informacijskih zahtjeva i korištenja učionice, a posjete roditelja s malom djecom – čak su dvostruko povećane u odnosu na 2012.

Svi navedeni podaci ukazuju na trend stalnog povećanja broja posjeta i korištenja knjižnice, i to ne samo u segmentu posudbe građe, već osobito kao prostora za učenje, studijski rad, druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Ali, upravo za ove potrebe građana i knjižničnih korisnika, u koprivničkoj knjižnici najviše nedostaje prostora – skučene su čitaonice, ne postoji prostor za mlade, prostori za bebe i djecu premali su i nedostatni, nema dovoljno mjesta za miran rad i učenje, nedostaje prostora za animacijske i kulturne programe… Unatoč tome, od siječnja do svibnja 2013. u knjižnici ili u njenoj organizaciji održano je ukupno 49 kulturnih i edukativno-animacijskih programa s gotovo 2.000 posjeta, od kojih je djeci bilo namijenjeno 35 programa sa 768 posjeta, a jedan program s ukupno132 posjeta održan je u organizaciji bibliobusa (u OŠ Gola). Knjižničari su u nastojanju da knjižnične usluge približe svim građanima te ih potaknu da i oni postanu njihovi korisnici u izlozima knjižnice tijekom posljednih pet mjeseci pripremili i postavili 24 izložbe knjižne i druge građe putem kojih knji

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice