Koprivnička AGORA 21

7. studenoga 0322.

Skandinavska društva i njihove knjižnice – model za učenje

U srijedu, 10.10.2012. u 18.00 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Čitaonica tiska na 1. katu) održat će se tribina pod nazivom „Knjižnice u Finskoj, Švedskoj i Danskoj“ . Izlaganja će održati Dijana Sabolović-Krajina, Kristian Ujlaki i Antonio Grgić.

Skandinavske zemlje su u cijelom svijetu sinonim za ekonomski i društveno razvijene, pravno uređene i socijalno osjetljive države. Kultura i obrazovanje nisu samo temelj njihovog nacionalnog identiteta, već su i ključ konkurentnosti na suvremenom tržištu rada.
Knjižnice u Finskoj, Švedskoj i Danskoj, o kojima će više riječi biti na tribini, odražavaju vrijednosti skandinavskog modela države i društva. Nacionalne strategije ovih država pridaju im visoko značenje kako bi, prije svega, osigurale jednak pristup izvorima znanja i informacijama, kao i javnim prostorima dostupnima i namijenjenima svima, bez iznimki. Narodne knjižnice posebno su popularne i cijenjene u društvu zbog svoje otvorenosti svim dobnim i profesionalnim skupinama. U pravom smislu riječi one su „dnevne sobe“ i „radne sobe“ svojih sredina.

Na temelju studijskih boravaka i posjeta ovim zemljama i njihovim knjižnicama predavači će pokušati odgovoriti na osnovno pitanje: što možemo naučiti od skandinavskog modela države, društva i njihovih knjižnica.

Dijana Sabolović-Krajina ravnateljica je Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, Kristian Ujlaki je koordinator Stručno-znanstvenog odjela u ovoj knjižnici, a Antonio Grgić je suradnik Knjižnice na promišljanju urbanističkog i arhitektonskog koncepta nove koprivničke knjižnice.

Tribina se održava u okviru Koprivničke agore 21 i ciklusa „Knjižnice u svijetu“.

U prilogu: Nekoliko fotografija iz knjižnice u Sastamali, Finska, koja je od proljeća 2012. sestrinska knjižnica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice