Koprivničanci oduševljeno pozdravili ´Meridijane´ – osvrt

7. veljače 2019.

204. BROJ ČASOPISA „MERIDIJANI“, KOJI SLAVI 25 GODINA, PREDSTAVLJEN I U SREDIŠTU PODRAVINE

Koprivničanci oduševljeno pozdravili ´Meridijane´


Dupkom puna dvorana Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u Koprivnici pozdravila je izaslanstvo časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja „Meridijani“, čiji je 204. broj za siječanj i veljaču ove godine predstavljen i u tom gradu. O časopisu koji slavi 25 godina i cijeloj izdavačkoj kući te pojedinim temama iz aktualnog broja govorili su direktorica i urednica prof. Petra Somek, novinar i pomoćnik urednice Hrvoje Dečak te autori nekih tema, geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac i biolog Goran Šafarek. Nazočne su pozdravili ravnateljica knjižnice dr. sc. Dijana Sabolović Krajina i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec, a u publici su bili i gradonačelnik Mišel Jakšić te osnivač i glavni i odgovorni urednik „Meridijana“, akademik Dragutin Feletar, također Koprivničanac.

Petra Somek istaknula je, osim časopisa, više od 500 dosad izdanih knjiga u nakladi „Meridijana“, udžbenike za geografiju i povijest te tri znanstvena časopisa – „Podravinu“, „Ekonomsku i ekohistoriju“ i „Donjomeđimurski zbornik“. Govoreći o temama iz 204. broja, vidno ganuta spomenula je posljednji tekst nedavno preminulog stalnog suradnika časopisa mr. Milana Sijerkovića, kojemu je posvetila i uvodnik. Istaknula je i glavnu temu broja, rijeku Dravu, o kojoj je više govorio Goran Šafarek, zatim teme o japanskoj regiji Kansai, ovogodišnjim događanjima u Nacionalnog parku Krka, likovnom prilogu slikara Danijela Srdareva o Veneciji, temu o berbi maslina na plantažama u Istri i portret slavnog istraživača i humanista Nikolaja Mikluho-Maklaja.

Urednica je preporučila i nekoliko vrijednih knjiga drugih izdavača, primjerice naslov Paula O´Gradyja „Moj brod je Hrvatska“ u kojoj Irac koji je došao živjeti u Hrvatsku, arhitekt, sada angažiran u obiteljskoj industriji maslinova ulja, dokazuje sve prednosti i potencijale Hrvatske. Istaknula je i knjige dvojice Koprivničanaca: Marka Gregura i njegov roman „Mogla bi se zvati Leda“ te Marija Kolara i oglede iz novije hrvatske književnosti „Izazovi čitanja“.

Hrvoje Dečak naveo je zanimljivosti vezane uz intervju s povjesničarom i egiptologom doc. dr. sc. Mladenom Tomoradom, reportažu o Grazu, tekst o šarenoj planini Vinicunci u Peruu i ugroženoj sredozemnoj morskoj travi Posidoniji oceanici, popularnoj zvanoj lažina.

„Katastrofalni autor“ Meridijana, kako ga je urednica u šali predstavila, prof. Tihomir Marjanac objasnio je da prirodne katastrofe cunamiji nastaju zbog potresa, ali i podmorskih klizišta, a Goran Šafarek govorio je o vraćanju dijelova rijeke Drave u izvorni oblik, s rukavcima i poplavnom nizinom umjesto kamenih i betoniranih obala.
 
U jubilarnoj godini svaki novi broj časopisa „Meridijani“, koji ove godine, na 112 stranica, izlazi još 1. ožujka, 1. svibnja, 1. rujna i 1. studenog, bit će javno predstavljen u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. Meridijani se distribuiraju putem pretplate, a prodaju se i u većim knjižarama.
 
Fotografije (snimio Hrvoje Dečak).

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice