Koprivničanac Zoran Crnčić izvodi uglazbljene stihove Galovića i Miškine u irskom gradu Kilkennyju

12. srpnja 2017.

oprivničkim knjižničarima javio se iz Irske Zoran Crnčić, dugogodišnji član i suradnik Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“. Široj javnosti poznat je po nastupima na Galovićevim jesenima s predivno uglazbljenim stihovima Frana Galovića. Uglazbio je njegovu cijelu zbirku „Z  mojih bregov“, kao i kajkavske pjesme Pavleka Miškine i Slavka Fijačka. Sada se privremeno nalazi u Irskoj, radeći za organizaciju za osobe s mentalnim poteškoćama L Arche sa sjedištem u Kilkennyju. „Štićenici su Irci, a asistenti koji rade sa štićenicima dolaze iz mnogih zemalja svijeta – SAD-a, Kanade, Indije, Argentine, Brazila, Koreje, Francuske, Belgije, Njemačke, Italije, Mađarske, Kolumbije“, objašnjava Zoran. „Jako internacionalno društvo, pa imam trostruko iskustvo – raditi s osobama s mentalnim poteškoćama,  surađivati i živjeti s ljudima iz cijelog svijeta te  živjeti i raditi s Ircima. Kako sam nakon 40 godina postojanje te organizacije jedini Hrvat koji radi za njih, početak nije bio lagan i trebalo je dosta toga naučiti i prilagoditi se, ali sad sam dobro.“

Osim što radi za dobrotvornu organizaciju, Zoran predstavlja kajkavsku i kako sam kaže, ostalu dobru poeziju iz Hrvatske.  Nastupio je s pjesmama Galovića i Miškine na festivalu Callan koji promiče događanja na ulici, prava osoba s mentalnim poteškoćama i uopće  sudjelovanje ljudi  u manjim sredinama u predstavama, koncertima i drugim aktivnostima. „Izvodio sam uglazbljene Galovićeve pjesme Višnje, Grozdje, Jesenski veter, Pod Breskvami, Lepa Kata, Kopači, Međaš,  Stari grad, Lastavice…  Dobio sam dosta pohvala od Iraca, Amerikanaca i stranaca iz cijelog svijeta. Jako im se dopalo izvođenje pjesama na kajkavskom. Pitali su me poslije je li to njemački, češki, španjolski…  Jako im se svidio i ritam pjesama“, zadovoljno nas obavještava Zoran. „Osim toga, svaki mjesec nastupam s Galovićevim i Miškininim uglazbljenim pjesmama u L Arche Cafeu u Kilkenny u sklopu manifestacije “Open music”.

„Kilkenny je predivan grad. Vrlo turistički, s mnogo Amerikanaca,  mnogo restorana i trgovina u centru grada, s predivnim dvorcem, rijekom i parkom za šetnju. U Irskoj su najljepše rijeke uz koje možete šetati cijele godine i sve je uvijek zeleno“, oduševljeno završava svoje javljanje iz Irske naš sugrađanin, Koprivničanac Zoran Crnčić. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice