KOPRIVNICA U TIJESTU LIDIJE VACLAVEK-LOBOREC

30. prosinca 2009.

«Koprivnica u tijestu» naziv je neobične izložbe koja se može razgledati u izlozima Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica do 10. siječnja 2010. Radi se o kućicama – pročeljima koprivničkih povijesnih zgrada od tijesta.

«Da bi se napravila figurica od tijesta, morate biti strpljivi, tu nema brzine», kaže autorica Lidija Vaclavek- Loborec. «Pećnica za svaku od njih gori po dva dana uzastopce, a krivi potez može dovesti do pucanja, a tu je još bojanje, lakiranje, lijepljenje. Na kraju, nađemo se pred istodobno krhkim i čvrstim predmetima».

Autorica Lidija Vaclavek-Loborec rođena je u Kutini, a nakon završenog Fakulteta za vanjsku trgovinu zapošljava se u Koprivnici gdje i danas živi s obitelji.U životopisu Lidija Vaclavek-Loborec najvažnije je uočiti trajnu povezanost s mlinom. Budući da je iz mlinarske obitelji, a i odrasla je u mlinu starom dvije stotine godina od malih je nogu promatrala igru brašna i vode. Stoga i ne čudi što će za svoj umjetnički materijal odabrati baš tijesto, iz kojega je prije petnaestak godina izmodelirala svoju prvu figuricu: višestoljetni hrast što raste pred njezinim starim mlinom.

Svoj prvi ciklus kućica od tijesta posvetila je Varaždinu, gdje je 2004. godine imala samostalnu izložbu. Utisnuti taj grad u tijesto, prispodobiti barokne fasade brašnu i vodi, za nju je bio pravi izazov.

Drugi ciklus je Koprivnica. Prije nego se baci na svoj alkemičarski posao, ona obilazi grad s olovkom i papirom u ruci i skicira kuću za kućom, štukaturu za štukaturom, vrata za vratima, dajući im vlastita imena koja nigdje ne pišu, jer joj je želja da svatko imenuje figurice od tijesta po sjećanju ili mašti, svejedno. Pošto kućice odaberu Lidiju da ih napravi u tijestu, nikada ih ne radi derutne ili bez dijelova štukatura, one su dostojanstvene i prekrasne stare dame koje izgledaju upravo ovako kako ih je napravila.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice