KONFERENCIJA ZA TISAK povodom 20. obljetnice programa „Knjige za bebe“

14. listopada 2020.
Knjige za bebe

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u utorak, 13. 10. 2020. održana je konferencija za tisak povodom 20.  obljetnice programa „Knjige za bebe“. Projekt „Knjige za bebe“  provodi se od 1999. godine, s namjerom skretanja  pozornosti roditeljima na značaj ranih poticaja
za čitanje koji imaju veliki utjecaj na kasniji razvoj vještina čitanja.

Provodi se u suradnji s Neonatološkim odjelom Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica. Knjižnica poklanja prvu slikovnicu svakoj novorođenoj bebi u rodilištu, a njihovim roditeljima edukativne materijale o važnosti čitanja od najranije dobi. To je prvi takav projekt za poticanje rane pismenosti pokrenut u Republici Hrvatskoj, a ove, 2020. godine tiskani su novi promotivni materijali projekta, u čije se financiranje, uz Grad Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju, po prvi put uključilo i Ministarstvo kulture i medija RH. Na konferenciji su predstavljeni novi promotivni materijali za koje su zaslužni ilustratorica Sanja Rešček Ramljak i grafički dizajner Dejan Halusek. Sudjelovali  su predstavnici knjižnice, partneri iz medicinske struke, ravnateljice narodnih knjižnica u Županiji i korisnici projekta.

Ravnatelj Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica Karlo Galinec naglasio je kako se projekt kroz 20 godina mijenjao zahvaljujući financijskoj potpori Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, donacijama Podravke, a od ove godine i Ministarstva kulture i medija. Projektom se želi doprijeti do svakog djeteta. Voditeljica Županijske matične službe za knjižnice Ljiljana Vugrinec objasnila je kako je projekt započeo zahvaljujući ideji kolegama knjižničarima iz Velike Britanije i uskoro se proširio na cijelu Županiju koja ima bogatu mrežu pokrivenu knjižničnim uslugama. Naglasila je kako je projekt usmjeren na poticanje čitanja djetetu od rođenja, a tu veliku ulogu ima i provođenje nacionalne kampanje „Čitaj mi!“. Voditeljica Dječjeg odjela Knjižnice Danijela Petrić zahvalila je svim suradnicima i partnerima bez kojih ne bi bilo moguće provesti projekt, Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ u kojoj medicinsko osoblje uručuje pakete Knjige za bebe po rođenju djeteta.

Zahvalila je i pedijatrima koji u svojim ambulantama imaju smještene Male knjižnice, a sve u cilju stvaranja poticajnog okruženja za čitanje. Naglasila je kako možemo biti ponosni da je u ovaj projekt od početka provođenja, prije nešto više od 20 godina pa do danas, uključeno preko 16.500 djece. Zorica Valentić, dr.med.spec.pedijatar naglasila je važnost poticanja čitanja i slikovnice u razvoju djeteta osobito sada kada je korištenje novih tehnologija u porastu pa se zanemaruje pisanje i čitanje što dovodi do teškoća. Ksenija Rajković, bacc.med.tech glavna medicinska sestra Neonatologije istaknula je zadovoljstvo sudjelovanja u ovom projektu kao i majki koje pozitivno reagiraju na startne pakete „Knjige za bebe“.

Marijana Janeš Žulj ravnateljica križevačke knjižnice zadovoljna je odazivom i provođenjem usluga za djecu rane dobi u svojoj knjižnici kao i  Ivanka Ferenčić Martinčić, ravnateljica knjižnice iz Virja koja je naglasila kako sve bebe rođene u Virju postaju članovi Knjižnice. U Dječjem odjelu mama Dijana Buzuk istaknula je kako su njena djeca od rođenja učlanjena u koprivničku knjižnicu i koliko je važno čitati djeci, a to je potvrdio i sin David koji je počeo čitati u vrtiću, a sada kada je u školi još i više.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice