Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica uručena međunarodna nagrada u danskom gradu Aarhusu

24. lipnja 2013.

U danskom gradu Aarhusu Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica uručena je međunarodna nagrada za inovativne programe u narodnim knjižnicama. U ime koprivničke knjižnice primila ju je ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina na svečanosti koja se održala u okviru konferencije Next Library (Buduća knjižnica).
Konferencija je održana od 16. do 19. lipnja 2013. , a okupila je oko 350 sudionika iz 39 zemalja sa svih kontinenata, koji su na kreativan, participatoran, angažiran i pluralistički način raspravljali o inovacijama u narodnim knjižnicama. Naime, zbog niza burnih društvenih, političkih, ekonomskih i tehnoloških promjena narodne knjižnice u cijelom svijetu doživljavaju preobrazbe od tradicionalnih mjesta za pohranu knjiga i pružanje informacijsko-referalnih usluga u javna, zajednička mjesta lokalnih zajednica za okupljanje i povezivanje stanovnika svih dobi i interesa. Svrha je pomoću knjižničnih resursa i infrastrukture jačati aktivno građanstvo, ljudski i društveni kapital, svakodnevne životne kompetencije i bolju kvalitetu života uopće.
Odlukom međunarodnog odbora Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica osvojila je u ožujku ove godine prvo mjesto u Europi na natječaju za inovativne programe u narodnim knjižnicama koji u lokalnim zajednicama promiču socijalnu inkluziju korištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije http://www.eifl.net/eifl-plip-innovation-award/award-3-social inclusion#europe_croatia
Nagradu je dobila za svoj program „Jump in the train for a better world“ (Uskoči u vlak za bolji svijet), kojim doprinosi društvenom uključivanju romske djece i mladih na koprivničkom području okupljanjem u knjižnici i stjecanjem kompjutorsko-informacijskih kompetencija. Nagradu financira Zaklada Billa i Melinde Gates, a dodjeljuje ju neprofitna organizacija Electronic Information for Libraries (EIFL) – Kowledge Without Borders koja preko konzorcija u više od šezdeset zemalja svijeta promiče značaj narodnih knjižnica u dostupnosti znanju i informacijama. Uz sudjelovanje na konferenciji Next Library u Aarhusu u Danskoj, te uz trofej i diplomu (koji se mogu razgledati u izlogu Knjižnice!), nagrada koju je dobila koprivnička knjižnica uključuje i 1500 USD. O načinu raspodjele novčane nagrade koprivnička Knjižnica odlučit će na jesen u suradnji s romskim udrugama i stručnjacima koji u lokalnoj zajednici svakodnevno rade s romskom djecom i mladima.
Recimo još da je od ožujka, kada je objavljena obavijest o nagradi, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica dobila značajnu domaću i međunarodnu pozornost, o čemu piše i organizacija EIFL na svojoj web stranici http://www.eifl.net/news/acclaim-eifl-plip-award-winner-croatia
Za više informacija: Dijana Sabolović-Krajina, info@knjiznica-koprivnica.hr

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice