Knjižnice i bibliobusi u Županiji i dalje rade za korisnike, uz mjere

10. prosinca 2020.
Objava knjižnica Fran Galović

Prema  podacima iznesenima na sastanku ravnateljica i ravnatelja narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji, održanom online 4. prosinca 2020. u organizaciji Županijske matične službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, sve gradske i općinske knjižnice u Županiji – u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Virju i Gornjoj Rijeci, kao i oba županijska bibliobusa koji obilaze svih 20 ostalih općina u Županiji – redovito rade i pružaju svoje usluge knjižničnim korisnicima. Knjižničari se nadaju i vjeruju kako će tako i nadalje ostati.

Iako se i knjižnice svakodnevno bore s teškoćama  života i rada u uvjetima pandemije i svih epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, ali i s povećanim brojem odsustvovanja zaposlenika zbog bolovanja ili samoizolacija, vrata svih knjižnica i bibliobusa u županiji i dalje su otvorena. Knjižnice pružaju korisnicima osnovne usluge posudbe i vraćanja knjiga i druge knjižnične građe, upisuju nove članove i provode redovite izložbene aktivnosti, a redovito – uz poštovanje svih mjera – rade i programi knjižničnih igraonica u Križevcima i Gornjoj Rijeci.  Ostali programi za posjetitelje tipa predavanja, radionica, susreta s književnicima, koncerata ili predstava trenutno se  ne održavaju, prema uputama i mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Knjižničari ističu kako građani kao korisnici knjižnica i bibliobusa, i odrasli i djeca,  iznimno disciplinirano poštuju sve propisane epidemiološke mjere – redovito dezinficiraju ruke, savjesno održavaju  fizičku distancu  i nose zaštitne maske  u knjižnicama i bibliobusima, a prema uputama ni ne dolaze u knjižnice ako imaju simptome respiratornih bolesti.

Uz redovne knjižnične korisnike,  u knjižnicama je zadnjih mjeseci zapažen povećani broj  studenata koji su se zbog prelaska mnogih fakulteta na online nastavu iz gradova u kojima studiraju vratili kući. Jedine knjižnice u kojima trenutno mogu potražiti pomoć oko literature potrebne za studiranje tako su im ostale lokalne, gradske knjižnice i njihovi stručni odjeli koji su na određeno vrijeme postali zamjenske fakultetske i sveučilišne knjižnice.

U svojim lokalnim knjižnicama studenti najviše koriste stručnu pomoć knjižničara u pronalaženju i odabiru stručne literature za izradu seminarskih radnji, pripremu kolokvija i ispita, ali koriste i prostore  za učenje, kao i računalnu opremu – za pretraživanje baza podataka, izradu pisanih radova, ispis, skeniranje. Zbog povećanih potreba za stručnim naslovima koje studenti traže, a kojih gradske knjžnice nemaju u tako velikom broju primjeraka, kao što ih, primjerice, imaju fakultetske knjižnice, intenzivirano je i korištenje usluge međubibliotečne posudbe, pa sveučilišni udžbenici  i druge stručne knjige na dnevnoj bazi cirkuliraju i posuđuju se između knjižnica, ne samo unutar Županije, nego i šire, kako bi svaki korisnik što prije dobio onu knjigu koja mu je potrebna.

 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice